Nagyon kiosztotta Orbán Viktort a parlamentben az MSZP társelnöke

HírKlikk 2020. szeptember 21. 16:12 2020. szept. 21. 16:12

„Rémisztőnek” nevezte Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, a jövőt, amit Orbán Viktor miniszterelnök „szán a gyermekeinknek”. „Miért nem kormányoznak is egy kicsit?” – tette fel a kérdést hétfőn a Parlamentben, a miniszterelnöki évadnyitóra reagálva.

Az MSZP frakcióvezetője azt mondta: Orbán nem kritikus gondolkodásra és önálló kezdeményezésekre képes, gondolkodni képes polgárokat szeretne látni ebben az országban, hanem alattvalókat akar nevelni az iskolákban.

„Minden erőnkkel ez ellen fogunk küzdeni, és én személyesen is, öt gyermekes gyakorló apukaként! Nem leszünk hajlandók engedni, hogy Önök alattvalókat neveljenek a gyermekeinkből” – jelentette ki.

Azt is „rémisztő dolognak” nevezte, hogy a miniszterelnök felszólalásából kiderült: „ahogy eddig sem a kormányzással voltak elfoglalva, inkább a kampányolással, a jövőben sem kíván a kormányzással törődni, hanem inkább kampányra készül”.

Pedig Magyarország így nem működik: a kormány elkésett és szűkmarkú intézkedései miatt, csúcsot döntött a gazdasági visszaesés, eladósítják az országot, elszabadult az infláció, haladunk a szociális válság felé, 400 ezren munka nélkül, 200 ezer család ellátás nélkül, sok család hitelt vett fel az iskolakezdésre. Több százezer nyugdíjasnak döntenie kell, hogy élelmiszert vesz vagy gyógyszert. Több mint félmillióan vannak azok, akiket éppen ki akarnak lökni a térítésmentes egészségügyi ellátórendszerből. Növekszik a szegények száma és millióknak romlik az élethelyzete. Csapás csapás hátán éri az önkormányzatokat, miközben éppen a kormány helyett is teszik a dolgukat – sorolta.

S bár az oligarchákat kifizették, „a fideszes eliten kívüli emberek csak nehezen vagy egyáltalán nem jutnak hozzá a megfelelő ellátáshoz” – mutatott rá.

Úgy folytatta: az az ország nem működik, ahol a hatalom elhallgattatja a szabad hangot, ahol az összes, kormánytól független szellemi központot fel akarják számolni, ahol az urizáló fideszes elit helikopterezésére, jachtozására, szállodafelújítására van közpénz, de a munkahelyek megvédésére, a válság idején munkájukat veszített emberek megélhetésének biztosítására, a családi támogatások növelésére, az alacsony összegű nyugdíjak felzárkóztatására viszont nincs.

Az az ország nem működik, ahol a családügyi államtitkárt ezentúl miniszternek fogják hívni, és nagyobb fizetést kap, de nem lesz magasabb a családi pótlék, az anyasági támogatás, a GYES és a GYET összege. 2010-óta ezeknek az összege nem változott – mutatott rá.

„Nem hatósági áras tesztekre, hanem széles körű ingyenes tesztelésre van szükség! Nem rendeletre az iskolai hőmérőkről, hanem hőmérőkre az iskolákban, most, azonnal! Nem szankciókra, hanem ellátásra és nyílt beszédre lenne szükség! Nem látszatokra, hanem kormányzásra! Több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak!” – követelte.

„Teljesen érthetetlennek” nevezte, hogy bár a nemzetközi piacokon „beszakadtak” az energiaárak, a családoknak most mégis többet kell fizetni az energiáért, mint amennyibe az kerül.

„A látszatintézkedések sorozata és a propaganda kevés lesz a válságból történő kilábaláshoz. Ez a rendszer, amit önök építenek és építettek, egy önkényuralmi rendszer, amely nagy ívben tesz a demokráciára, az emberek megélhetési gondjaira, és csak egy szűk elit kiszolgálásával vannak elfoglalva! Harácsolnak és rombolnak!” – jelentette ki.

Épp ezért kormány- és korszakváltásra van szükség – hangoztatta.

Akik a parlamenti padsorokban a kormánnyal szemben ülnek és a változásért fáradoznak, olyan világot akarnak építeni, „ahol szabadság és jogbiztonság van. Ahonnan nem akarnak elmenni a gyermekeink, ahol mindenkinek esélye van a megélhetésre és jobb életre. Ahol nem kell félni a holnaptól, nem kell félni az idős kortól, nem kell félni a szegénységtől. Ahol a tanulás és a gyógyulás nem luxus. Ahol az emberek odafigyelnek egymásra és ahol van szolidaritás. Békés, nyugodt és biztonságos országban szeretnénk élni. Közös jövőnkért, Magyarországért!” – zárta felszólalását.