Nagyon várják Budapestre Ferenc pápát

HírKlikk 2020. március 9. 15:56 2020. márc. 9. 15:56

Magyarországon erősen reménykednek Ferenc pápa szeptemberi budapesti látogatásában: az alkalmat a katolikus egyház Budapesten rendezendő Eukarisztikus Világkongresszusa szolgáltatná. Erdő Péter bíboros, pénteken egy interjúban valósnak minősítette az esélyt a pápa részvételére – írta a Vatican News. A vatikáni hírügynökség írásából nem derül ki, hogy hol adta az interjút Erdő Péter, de a Hírkereső.hu című oldalról kiderül, hogy egyebek között több vidéki lap és a Pesti Srácok ismertette az eredetileg a Kossuth rádióban elhangzott interjút.

„Szilárdan hiszek abban, hogy a záró misét a Szentatya maga celebrálja majd” – mondta Erdő Péter. A szervezők szerint, a szeptember 13-án kezdődő, egy héten át tartó rendezvényre már 50 ezer résztvevő jelentkezett, 80 országból. A jelenleg érvényes program szerint, a záró mise szeptember 20-án, a budapesti Hősök terén lesz.

Áder János államfő három hete tett vatikáni látogatásán újította meg a pápának szóló meghívást, és alig néhány nappal később, Ferenc pápa fogadta Erdő Péter bíborost, majd az M1 állami tévéadó számolt be – meg nem nevezett forrásokra hivatkozva – arról, hogy a pápa szeptember 20-án Budapestre látogat.

Erdő Péter elmondta: a kongresszus egy nagy istentisztelettel kezdődik a Puskás Ferenc stadionban, több mint 4500 elsőáldozóval. A további napokon a Hungexpo vásárterület lesz a helyszín: minden nap közös imával és püspökök által vezetett meditációval kezdődik, aztán katekézis-foglalkozások következnek vallási témákról, továbbá istentiszteletek és munkacsoportok. A programot kiállítások koncertek és családi programok egészítik ki. Ezek között vannak vallások közötti vonatkozások is, például egy rendezvény a budapesti nagy zsinagógában, amelyet a Mazsihisszel közösen rendeznek.

A bíboros hangsúlyozta: a kongresszussal „hitet akarnak tenni Krisztus emberek iránti szeretete mellett is”. Éppen ezért, közvetlenül a kongresszus előtt lesz egy nagy szociális akció is: szeptember 12-én a budapesti II. János Pál pápa téren és számos vidéki városban ételosztás lesz „a hajléktalanok és a szükséget szenvedők” számára – mondta, és kifejtette: „Közösen étkezünk, mert nem csak élelmiszert akarunk osztani, hanem meg akarjuk mutatni, hogy a szükséget szenvedők is közénk tartoznak”.

Az Eukarisztikus Kongresszusok történetében első ízben lovári nyelven – a romák egyik nyelvén – is tartanak misét. „Minden nép életében nagy esemény, amikor a bibliát lefordítják a nyelvére, és a saját nyelvén ünnepelheti a szentmisét” – mondta a bíboros, és hozzátette, hogy a kongresszuson külön munkacsoport foglalkozik majd a romák lelki ápolásával.

Magyarország 1938 után most másodszor ad otthont az Eukarisztikus Világkongresszusnak. A kongresszusokat 1881 óta rendezik meg változó helyszíneken, az utóbbi időben négyévenként. A budapesti az 52. ilyen rendezvény lesz, legutóbb 2016-ban a Fülöp-szigeteki Cebu volt a helyszín. 

Forrás: Hírklikk