Nagyot változik az élet mától

HírKlikk 2020. július 1. 05:30 2020. júl. 1. 05:30

Szokatlanul sok jogszabály módosul 2020. július elsejével. A Napi.hu gyűjtötte csokorba a fontos változásokat.

Szerdától minden, belföldi adóalanyok közötti ügyletről készített számláról adatot kell szolgáltatni az adóhatóságnak. Bár maradhat a kézi számlatömb, annak az adatait a NAV Online Számla felületén kell feltölteni. Erre 500 ezer forint áfa-érték alatt négy nap áll rendelkezésre.

Szerdától változnak a számla kötelező tartalmi elemeire vonatkozó előírások. Így valamennyi, adatszolgáltatási kötelezettség alá eső számlán szerepeltetni kell a belföldön adóalanyként nyilvántartásba vett partner belföldi adószámának első nyolc számjegyét.

Mivel az MNB június 24-től az alapkamatot 0,75 százalékra vágta vissza, a thm-plafon 5,75 százalékra csökken július első napjától.

A szociális hozzájárulási adó (szochó) szerdától újabb két százalékponttal, 15,5 százalékra csökken. Ezzel az ekhózók is jól járnak, július 1-jétől két százalékponttal csökken az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho).

Július 1-jétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezeti az egyéni vállalkozók nyilvántartását, az egyéni vállalkozók továbbra is a webes ügysegédet használhatják.

Szerdától életbe lép több törvényváltozás is, amelyek a nyugdíjasokat érintik. Július 1-jétől kiterjesztik azt a szabályt a nem munkaviszonyban munkát végző nyugdíjasokra is, hogy csak a 15 százalékos szja-t vonják le a bérükből. Így a megbízási szerződéssel dolgozó nyugdíjasok, valamint a vállalkozó nyugdíjasok is mentesülnek az összesen 18,5 százaléknyi járuléklevonásoktól.

Mivel a nyugdíj melletti munkavégzéssel szerzett kereset járulékmentessé válik, a nyugdíj mellett szerzett kereset nem teremt alapot a nyugdíjnövelésre, és szolgálati időként sem vehető figyelembe.

Az éves keretösszeg a nők kedvezményes nyugdíja mellett dolgozók számára okafogyottá válik, mivel a nyugdíj melletti munkavégzéssel bármely jogviszonyban szerzett kereset járulékmentes lesz. 

Húsz év után megváltoznak a 100 forintos érmék, mivel azok alapanyagát korszerűbb fémötvözetre (acél helyett réz-nikkel-cink ötvözet) cseréli az MNB. Az eddig használt százasok továbbra is forgalomban maradnak.

Július elsején lép hatályba az új társadalombiztosítási törvény. A nyugdíjjárulék (10 százalék), az egészségbiztosítási járulék (7 százalék), és a munkaerő-piaci járulék (1,5 százalék) összeolvadásával egy egységes új járulék keletkezik, a társadalombiztosítási járulék, amelynek mértéke 18,5 százalék marad, mint korábban.

Ezentúl azok a személyek, akik nem fizetik az egészségbiztosítási szolgáltatási járulékot és legalább hat havi elmaradást halmoznak fel, nem lesznek jogosultak a térítésmentes egészségügyi ellátásra. A sürgősségi ellátást azonban továbbra sem lehet megtagadni.

A családi járulékkedvezményt eddig a munkaerő-piaci járulék után nem érvényesíthették, most viszont már a teljes, 18,5 százalékos tb-járulékból érvényesíthető a kedvezmény.

A jogszabály bevezeti a járulékfizetési minimumot is. Ez a minimálbér 30 százaléka lesz, azaz idén havi 48,3 ezer forint. Ha pedig valaki táppénzen van, vagy bármi más okból szünetel a biztosítása, akkor a járulékfizetési minimumot arányosítani kell, vagyis elosztani harminccal és megszorozni annyival, ahány naptári napon abban a hónapban volt biztosítási jogviszonya.

Július 1-jével kapják meg bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatásukat az egészségügyi dolgozók.

Szerdán újra emelkedik az üzemanyagok ára: literenként most bruttó 7 forinttal lesz drágább a benzin, így 368 forintra kerül majd átlagosan. A gázolaj ára pedig még nagyobb mértékben, 13 forinttal nő, így átlagosan 381 forintért lehet tankolni a hazai kutakon.

Július 1-jétől újra fizetős lesz a parkolás országszerte.

Július 1-jétől eltérnek egymástól a hagyományos és az azonosítóval ellátott közönséges levelek feladási árai, valamint árelőnyt kap az elektronikusan feladott levél a papíralapúhoz képest – adta hírül a Magyar Posta Zrt. Emellett a könyvelt küldemények árában megkülönböztetik az elektronikus és a hagyományos levélfeladást.

Tavaly óta megszűnt a földtulajdonosok és földbérlők kötelező parlagfűirtására vonatkozó türelmi idő. Minden földhasználó köteles június 30-ig az ingatlanán a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A bírság mértéke 15 ezertől akár ötmillió forintig is terjedhet.

Július 1-jétől a Központi Könyvtár és a nagyobb könyvtárak, július 22-től pedig az intézmény valamennyi tagkönyvtára látogatható lesz – közölte a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár.

Kedvezményes turistakártyát kínál Budapest a magyaroknak: a Restart Budapest Carddal a szokásos turistakedvezmények mellett, nagy kedvezménnyel vehetők igénybe szállodai szolgáltatások és ingyenes fürdőbelépésre is feljogosít júliustól decemberig.

Rudolf Pétert bízta meg Karácsony Gergely főpolgármester a Vígszínház vezetésével, mandátuma a 2020. július 1-től 2021. december 31-ig tartó időszakra szól, a poszton Eszenyi Enikő váltva.

A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet elmúltával, július 1-jével ismét megkezdődnek az előzetesen meghirdetett kéményellenőrzések Budapesten – a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. (Főkétüsz) tájékoztatása alapján.

A koronavírus-járvány miatt teljesen leállították, de július 1-jén újra elindul a Budavári Sikló két kocsija – közölte szerdán a BKV.

Szerdától, az első járványügyi menetrendek június 20-i bevezetése után, újabb viszonylatokon változik a Volánbusz országos autóbusz-járatainak közlekedése. A MÁV-Start bejelentése szerint, mától számos környező országgal újraindul a nemzetközi vasúti közlekedés.

A szakképző intézményekben oktatók bérét emelik július 1-jétől. Az állami költségvetés által biztosított 35 milliárd forintos plusz forrás átlagosan 30 százalékos emelést tesz lehetővé 32 ezer embernek. A pontos mértékről egyéni teljesítmény alapján születik döntenek. 

Dzsubák Attila Zsolt irányítja július elsejétől az Opus Global Nyrt.-t, a poszton Gál Miklóst váltja. A tőzsdei társaság igazgatósága az új vezérigazgató mellett, Balog Ádám igazgatósági tagot az igazgatóság alelnökének nevezte ki.

Németország július elsején veszi át Európai Unió fél éves soros elnökségét Horvátországtól. 

Forrás: Napi.hu