Nagyot zuhant a magyarok várható élettartama

HírKlikk 2021. július 26. 13:02 2021. júl. 26. 13:02

A KSH friss adatai szerint drasztikusan visszaesésett a várható élettartam. A rossz hír az, hogy minden bizonnyal a 2021-es halálozási adatok is kellemetlenek lesznek. A kérdés pedig az, hogy mi vár ránk a járvány után?

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a koronavírus-járvány Magyarországon húszéves csúcsra emelte az elhunytak számát, és akkora zuhanást okozott a várható élettartamban, amire a rendszerváltás óta nem volt példa.

Tavaly 143 ezren haltak meg, ami több mint 10 ezerrel haladja meg a megelőző évek adatait, és jól látható, hogy a koronavírus-járvány megtörte az évtizedek óta tartó, kedvezőnek mondható halálozási trendet. Érdemes megjegyezni, hogy az már a járvány előtt is világos volt, hogy az elkerülhető halálozások száma érdemben tovább csökkenthető lenne – írja a Portfolio.

A születéskor várható élettartam ezzel párhuzamosan 75,52 évre csökkent 2020-ban az előző évi 76,16 évről, ami 0,64 éves visszaesésnek felel meg. A rendszerváltás óta nem volt példa ilyen drasztikus visszaesésre.

A 2021-es év még kedvezőtlen statisztikákat hoz majd, ez már látszik az év első hónapjainak (harmadik hullám miatti) halálozási számaiból, és az idei kilátások is bizonytalanok (várható negyedik hullám).

A járványnak hosszútávú hatása is lehet, a gyógyultak húsz százaléka évekig küzdhet még a szövődményekkel. Az is világosnak tűnik, hogy akiknek valamilyen súlyosabb krónikus betegségük vagy szervi problémájuk alakul ki a vírus miatt, már aligha nyerik vissza korábbi egészségi állapotukat. Ez pedig – amennyiben kifejezetten sokan vannak a súlyos long-Covidosok – hosszabb távon is kedvezőtlen hatást gyakorolhat a halálozási statisztikára.

Forrás: Portfolio