Nagyszabású konferenciasorozat indul a klímaváltozásról

HírKlikk 2019. november 21. 16:46 2019. nov. 21. 16:46

A klímaváltozás politikai, gazdasági és társadalmi hatásairól címmel indít konferenciasorozatot a Fundation for European Progressive Studies (FEPS) és a Szociális Demokráciáért Intézet (SZDI). A sorozat keddi, budapesti eseményével kapcsolatban kérdeztük Harangozó Gábort, az SZDI programigazgatóját.

A világ nagyobbik része számára mára teljesen egyértelművé vált, hogy a világunk a vesztébe rohan, és az utolsó pillanatot éljük, amikor még valamit lehet tenni, hogy lelassítsuk, vagy visszafordítsuk azokat a folyamatokat, az utánunk következő generációk már nem fognak tudni semmit tenni, ha mi most nem kezdünk bele. Nincs vesztegetnivaló időnk, sürgősen lépni kell, sürgősen tenni kell.

Konferenciával?

A rendezvény célja egyrészt a figyelemfelkeltés, másrészt ennél sokkal többről van szó: miután tényleg meggyőződésünk, hogy azonnal cselekedni kell, erre a rendezvényre meghívtuk a szabad városok megválasztott polgármestereit és képviselőit, de természetesen azokat az ellenzéki polgármestereket és képviselőket is, akik olyan testületekben ülnek, ahol kormánypárti többség van. Azt szeretnénk, hogy ha ők mindenhol kezdeményeznének, és ahol megvan a többség is, ott példát mutatnának, hogy az egyes városok mit tehetnek azért, hogy sokkal környezetkímélőbb, klímabarátabb politikát folytassunk.

Mi az, amit valóban nagyon gyorsan meg lehetne tenni?

A széndioxid-kibocsátást például radikálisan lehetne csökkenteni és meg kell tenni az alapvető en szükséges lépéseket az emberek életminőségének javításáért. Ráadásul a veszélyek nem csak veszélyek, hanem óriási lehetőségeket is rejtenek.  Ezért hívtunk meg olyan előadókat és szakértőket, akik a problémák gyakorlati megvalósításával foglalkoznak.

Mondana egy példát a gyakorlati megvalósításra?

Ott van például Budapest XIII. kerületében egy ház, amelyben önkormányzati bérlakások vannak. Ez egy teljesen kibocsátásmentes passzív ház, aminek nemcsak az az előnye, hogy a környezeti fenntarthatóságot biztosítja, hanem az is, hogy például az ott lakóknak éves szinten 25 ezer forint a teljes rezsiköltsége.

Eszerint ezeken a rendezvényeken a közös gondolkodás lesz a cél, hogy utána azonnal neki tudjanak veselkedni a gyakorlati feladatoknak?

Így van. Indulásként öt regionális konferenciát szervezünk, és mind az öt helyszínre várjuk egyrészt az önkormányzati képviselőket, másrészt azokat a szakembereket, akik ebben a munkában szeretnének részt venni, és van hozzá szakmai felkészültségük és ötleteik. Mindenhol helyben lehet megtalálni azokat a problémákat, amiket meg kell oldani, illetve azt a helybeli szaktudást kell felhasználni, ami a megoldásokhoz vezethet, és helyben lehet azokat az innovációkat kitalálni, amik előrébb visznek minket a klímaproblémák elleni harcban.

Gondolkoztak azon, hogy kormánypárti politikusokat is bevonnak a munkába?

Természetesen nem zárkózunk el senki elől. Most is van olyan helyszín – Nyíregyháza –, ahol a megyei közgyűlés fideszes elnöke fogja megnyitni a rendezvényt, mert egy olyan helyi ügyről lesz szó, ami ott mindenkit érint, és amire a mi kezdeményezésünkre közös megoldás keresésébe kezdtünk.