Nagytakarítást tartott a YouTube

HírKlikk 2020. augusztus 29. 21:00 2020. aug. 29. 21:00

Rekord mennyiségű, 11,4 millió videót törölt a YouTube.

A hvg.hu számol be a Google friss jelentéséről, amely ezúttal a YouTube-ra, azon belül is a közösségi irányelvek betartására/betartatására fókuszál. A közölt adatok szerint, alapos munkát végeztek az elmúlt negyedévben, ám ez elsősorban a tartalmakat vizsgáló algoritmusnak köszönhető.

A jelentés alapján, korábban soha nem töröltek annyi videót egy negyedévben, mint 2020 áprilisa és júliusa között. 2019-ben ebben az időszakban 9 millió videót törölt a portál, míg idén 11,4 millió videót távolítottak el.

A koronavírusnak a sok törléshez is köze van, mivel a pandémia miatt, a moderátorok kapacitása csökkent, így be kellett vetni a tisztogató algoritmust. A cég szerint, két lehetőség volt, a szoftver vagy túl „vajszívű”, vagy túlságosan szigorú. A fejlesztők az utóbbit választották, így a gép nagyon érzékeny lett, ennek köszönhető a hihetetlen mennyiségű törölt videó.

A moderátorok kapacitása azért csökkent le – a moderálást nem szervezhették ki otthonra, mert az csökkentené a felhasználói adatok biztonságát –, mivel a járványügyi védekezés értelmében, kevesebb ember tartózkodhatott az irodában.

A Google emiatt arra is felkészült, hogy a jogtalanul törölt videók miatt, több lesz a fellebbezés, ezért inkább azt a csapatot erősítették meg, hogy folyamatos legyen a kérelmek elbírálása. Ezek száma valóban megugrott: míg az első negyedévben 116 ezer kérelem futott be, addig 2020 áprilisa és júniusa között már 325 ezer. Ennek tükrében, mintegy 160 ezer videót állítottak vissza, ami komoly növekedés az előző negyedév 41 ezres eredményéhez képest.

Forrás: hvg.hu