Nálunk a beoltottak csak pénzért kérhetnek ellenőrző tesztet

HírKlikk 2021. április 14. 14:31 2021. ápr. 14. 14:31

Magánúton 10-20 ezer forintért végeztethető el egy olyan vizsgálat, ami a kínai vakcina hatásosságát képes mérni. Miközben számos országban ingyenesek a tesztek és a kínai vakcina esetében sok szakértő szerint egy teszttel ellenőrizni kell a hatékonyságát.

Miután több országban kétségek merültek fel, hogy elegendő védettséget ad-e a Sinopharm vakcina két oltása, illetve szükség van-e harmadi dózisra, a Népszava megkérdezte a kormányt és az operatív törzset is, hogy készülnek-e olyan vizsgálatra, amely reprezentatív módon megnézi: elegendő ellenanyag képződik-e a kínai vakcinával oltottak szervezetében. Kérdéseikre a védekezés hazai irányítóitól nem kaptak választ.

Rusvai Miklós virológus kedden arról beszélt: egy önkénteseken végzett reprezentatív vizsgálattal gyorsan tisztázható lenne, hogy a kínai vakcinával beoltott honfitársainknak megnyugtató-e az ellenanyag szintjük. S akinél indokolt, annak egy harmadik adagot kellene adni.

A kínai vakcinával eddig körülbelül 500-600 ezer embert oltottak be Magyarországon. Az oltottak láthatóan magukra vannak utalva a problémával. Rusvai Miklós szerint az, hogy kinél volt hatásos a kínai vagy bármilyen vakcina és kinél nem, egy nagy pontosságú laborvizsgálattal, úgynevezett ELISA-teszttel kimutatható. Ez az eljárás elérhető a magánlaboroknál mintegy tíz-húszezer forintért.

A lapnak több magánlabor szakértője is nyilatkozott, egyebek között azt hangsúlyozták, hogy az ellenanyag szintjét mérő vizsgálat optimális időpontja a második oltás utáni 10-12. nap.

Forrás: Népszava