Navalnij feltárta Putyin uralmának rothadó alapjait és a lehetőségeket

HírKlikk 2021. január 26. 16:50 2021. jan. 26. 16:50

„Az orosz emberek éppen megmutatták Putyin gyengéit” – ezzel a címmel közölt kommentárt a The Washington Post. Putyint általában a tekintélyelvűség globálisan erősödő XXI. századi modellje egyik megalkotójának tekintik, de a szombati megmozdulások, amelyek több mint száz városban, nagy hidegekben zajlottak, meghazudtolják ezt az ábrázolást. Nem valószínű, hogy a diktátort egyhamar meg lehetne buktatni, de a tüntetések feltárták uralma rothadó alapjait, és a lehetőséget, amit ez kínál demokratikus ellenfeleinek. 

Putyin gyenge volta Alekszej Navalnij találékonyságának és fantasztikus bátorságának köszönhetően lepleződött le. Túlélte Putyin ügynökeinek augusztusi mérgezési kísérletét, és egy hete visszatért hazájába, hogy szemtől szembe harcoljon a végzetével – írja a The Washington Post. Amint az várható volt, Navalnijt őrizetbe vették, de Putyin biztosan nem látta előre azt, ami következett: Navalnij közreadta a Putyin korrupt voltával, és Gelendzsik melletti palotájával foglalkozó videóját, és tüntetésekre szólított fel. 

A múlt kedden közzétett videót hétfőig 89 millióan nézték meg, és oroszok ezrei mentek az utcára, köztük sokan olyanok, akik még soha nem tüntettek Putyin ellen. Moszkvában a résztvevők számát a Reuters 40 ezerre becsülte, azzal, hogy a korábbiakkal ellentétben, nem a képzett liberálisok vettek részt a demonstráción. Sok volt a fiatal munkás, akik nem tisztességes választásokat követeltek, hanem egyenesen Putyin távozását. Az orosz elnök támogatottsága amúgy is csökken az évek óta tartó stagnálás és a járvány rossz kezelése miatt. 

A tüntetők lojalitása Navalnijé, aki az elit korrupciójának feltárását tette meg legfőbb céljává. Putyin igyekezett jelentéktelen színben feltüntetni Navalnijt, ki sem ejtette a nevét, bár eltiltotta a választásokon való indulástól. Aztán megpróbálta megöletni. Hétfőn azonban Putyin már defenzívába került, és kénytelen volt nyilvánosan cáfolni, hogy a gelendzsiki kastély az övé, vagy bármely családtagjáé lenne. 

Ezzel egyidőben, az állami televízió figyelme váratlanul Navalnij felé fordult, előre látható, hogy azt állítja majd: Navalnij a nyugati érdekek eszköze. Valójában azonban Navalnij aligha Nyugat-párti, ugyanakkor demokratikus változást akar Oroszországban. A helyhatósági választásokon 2019-ben ügyesen megszervezte ellenzéki jelöltek állítását. Felmutatja a nyugati kormányoknak a lehetőséget, hogy odaálljanak egy Putyin tekintélyelvűségével szembeni autentikus és egyre potensebb ellenállás mögé. 

Joe Biden becsületére legyen mondva, hogy világosan állást foglalt: az amerikai külügyminisztérium vasárnap követelte Navalnij azonnali és feltételmentes szabadon bocsátását. A nyilatkozatot azonban tetteknek kellene követni. Szankcionálni kellene a Putyin-rezsim azon embereit, akik felelősek Navalnij őrizetbe vételéért. Szankcionálni kellene Navalnij és a tüntetések elnyomását. A pénzügyi hatóságoknak Amerikában, Nagy-Britanniában és másutt azonosítani kellene, és – ha lehet – be kellene fagyasztani a nyugati bankokban és ingatlanokban lévő lopott orosz vagyonokat. Nem csak Navalnij mozgalma forog kockán, hanem az, hogy fennmaradjon a demokrácia követelése ebben az autokráciával szembeni, ígéretes kihívásban – írta a The Washignton Post.