Navalnij meghalhat az egyik orvosa szerint

HírKlikk 2021. április 18. 05:30 2021. ápr. 18. 05:30

A harmadik hete éhségsztrájkoló, börtönbe zárt Alekszej Navalnij egészségi állapota rohamosan romlik, és bármelyik percben meghalhat – közölte szombaton a 44 éves orosz ellenzéki politikus egyik orvosa.

A Navalnij családjától kapott vizsgálati eredményekre hivatkozva, Jaroszlav Asihmin azt állítja, hogy Navalnij káliumszintje vészesen magas, ami szívleálláshoz vezethet, megemelkedett kreatininszintje pedig veseproblémákról árulkodik – írja az Index.

„A beteg bármelyik percben meghalhat” – húzta alá Ahsimin. Anasztaszija Vasziljeva, a Navalnij által támogatott orvosszervezet vezetője szerint azonnali beavatkozásra van szükség.

Alekszej Navalnij kezdetben hátfájásra panaszkodott, és azt mondta, kezdi nem érezni a lábát, ezért azt kérte, hogy saját orvosai megvizsgálhassák, amit az orosz hatóságok megtagadtak. Ezért éhségsztrájkba kezdett.

Szombaton nyílt levélben fordult több mint 70 ismert személyiség Putyinhoz, orvosi kezelést követelve Navalnij számára. A levelet többek között aláírta J.K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője, Herta Müller, Louise Glück és Szvjatlana Alekszijevics Nobel-díjas írók, továbbá Björn Ulvaeus, az egykori svéd popeggyüttes, az Abba tagja, Benedict Cumbarbatch és Kristin Scott Thomas színművész, valamint Niall Ferguson és Simon Schama történész, valamint Nádas Péter író.

Forrás: Index