Navalnijnak és szövetségeseinek földi pokol az élete

HírKlikk 2022. január 17. 19:15 2022. jan. 17. 19:15

Az Alekszej Navalnij szabadon bocsátását célzó erőfeszítések fokozására szólította fel a nemzetközi közösséget az Amnesty International (AI) jogvédő szervezet az orosz ellenzéki vezető bebörtönzésének első évfordulóján.

Az AI sürgette az orosz hatóságokat, hogy vessenek véget az aktivista támogatói ellen indított „példátlan elnyomási és megtorlási kampánynak”, amely mára a „véleménynyilvánítási és egyesülési szabadság maradékait is elpusztította az országban”.

Marie Struthers, az AI kelet-európai és közép-ázsiai igazgatója arról számolt be, hogy az elmúlt évben folyamatos támadások érték Navalnij támogatóit, illetve általában is az orosz civil társadalmat – írja a Szabad Európa.

„Navalnij több tucatnyi munkatársa és támogatója ellen indult eljárás koholt vádak alapján, miközben egyre többen börtönbe kerülnek” – fogalmazott, emlékeztetve arra, hogy Moszkva a politikus által alapított szervezeteket szélsőségesnek nyilvánította, majd betiltotta. „Navalnij és a vele kapcsolatban álló politikai aktivisták földi pokolban élnek” – hangsúlyozta Struthers.

Alekszej Navalnijt 2021. január 17-én tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte az orosz elnök utasítására végrehajtott mérgezése után gyógykezelték. Egy bíróság február 2-án két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, amiért megsértette egy korábbi, széles körben vitatott ítélete feltételeit azzal, hogy németországi lábadozása alatt nem jelentkezett a büntetés-végrehajtási szolgálatnál.

Tavaly szeptemberben újabb büntetőeljárás indult Navalnij és társai ellen, amiért az illetékes szervek szerint szélsőséges szervezetet alapítottak. Eközben több ellenzéki politikus ellen is vádat emeltek állítólagos csalási és pénzmosási ügyek miatt.