Navracsics Orbán miatt szív

NVZS 2019. február 21. 06:47 2019. feb. 21. 06:47

„Nem érdemes túlságosan nagy jelentőséget tulajdonítani ennek a felmérésnek, ez pusztán annyit mutat, hogy bizonyos brüsszeli körökben nem jó a megítélése” – kommentálta a Burson Cohn & Wolfe (BCW) által az idén leköszönő uniós biztosok teljesítményéről készített felmérés eredményét Kovács László, volt magyar külügyminiszter, uniós biztos. Orbánékkal szemben olyan fokú az ellenszenv Brüsszelben, hogy nem tudják jó szívvel befogadni azt, aki egyszer a szolgálatukban állt – tette hozzá a Hírklikknek nyilatkozva.

Mint a Hírklikk is beszámolt róla, a kommunikációs ügynökség 1769 személy véleménye alapján értékelte – százalékosan – az uniós biztosokat, s habár Navracsics Tibor kullog a sor végén a maga 19 százalékos teljesítményével, a többieknek sincs túlságosan sok okuk a felhőtlen örömre. Egyetlen egy biztos – a versenyjogért felelős Margrethe Vestager – kapott ugyanis 50 százalékosnál jobb értékelést, a többiek – beleértve az Európai Bizottság elnökét, Jean Claude Junkcert is – az alatt maradtak. Szép számmal voltak 20-30 százalék közöttiek is – azaz a megkérdezetteknek igencsak rossz a véleményük a Bizottság tagjainak a teljesítményéről.

A kultúráért és sportért felelős magyar uniós biztos azonban az egyedüli, aki még a 20 százalékot sem éri el. A százalékos elemzéshez fűzött szöveges értékelés a többi között felhívja a figyelmet arra, hogy Navracsics annak ellenére ért el ilyen gyenge eredményt, hogy a portfoliójába tartozik az EU legnépszerűbb programja, az európai oktatás, képzés, ifjúságpolitika és sport támogatására irányuló Erasmus+, ami az induláskor 14,7 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodhatott, s ebből több mint 4 millió európai polgárnak biztosíthatott lehetőséget arra, hogy tanulmányokat folytasson, képzésben vegyen részt, tapasztalatot szerezzen és önkéntes munkát végezzen külföldön. „Orbán Viktor Fideszének a tagjaként a 2021-2027-es költségvetési ciklusra sikerült 30 milliárd eurósra felsrófolnia az Erasmus cserediák-program költségvetését.

„Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ezzel együtt is a magyar uniós biztos portfóliója  nem sokat ér abból a szempontból, hogy ezeken a területek nincsenek igazán komoly döntések, amelyek befolyásolhatták volna a külső megítélését” – kelt Navracsics védelmére Kovács László. Hozzátette: az sem segítette a népszerűségét, hogy „Orbánékkal szemben olyan fokú az ellenszenv Brüsszelben, hogy nem tudják jó szívvel befogadni azt, aki egyszer a szolgálatukban állt.

Navracsics – emlékeztetett Kovács – eleve nehéz helyzetben volt, hiszen korábban Orbán igazságügyi minisztereként fontos szerepet játszott olyan törvényjavaslatok elkészítésében, amelyeket az Európai Unió sorra komolyan bírált. Már a jóváhagyása is „kemény felvételi vizsga volt”, s a múltja is minden bizonnyal befolyásolja mai megítélését.

A 168 óra 2014-es meghallgatásáról (ami utóbb annak csak első fordulójának bizonyult) a következőképpen számolt be: „A magyar biztosjelölt, Navracsics Tibor meghallgatása kevésbé derűs hangulatban zajlott. Navracsicsot a kulturális, oktatási, ifjúsági és állampolgári kérdések területével bízta meg Juncker elnök. Navracsics európai elkötelezettségéről beszélt, és elmondta mindennek a szöges ellentétét, mint amit a magyar kormány tagjaként tett az elmúlt négy és fél évben. Szerencsére a meghallgatás helyszínéül választott terem födémszerkezete erős volt...Nem beszélt aktív szerepéről a magyarországi demokrácia szétverésében... Újabb kérdések, mondhatnánk, pótvizsga vár rá”. Az MTI arról tudósított, hogy „...az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottsága szerint Navracsics Tibor alkalmas ugyan EU-biztosnak, de a testület nem támogatta, hogy a kultúra, az oktatásügy, az ifjúságpolitika és az uniós polgárság portfólióját kapja meg a magyar jelölt”. Az uniós polgárság portfólióját el is vették tőle, s másik biztosnak adták. (Pedig hol volta akkor még migránsügy!)

Az Európai Bizottságról most először készült ilyen értékelés. Így nem lehet összehasonlítani az eddigi magyar biztosok – Balázs Péter (2004), Kovács László (2004-2009 adó- és vámügyekért felelős biztos), Andor László (2010-2014, foglalkoztatási biztos) – teljesítményét Navracsics teljesítményével (2014-2019 ősz).