Ne azt mentse a kormány, akinek még vannak tartalékai!

HírKlikk 2020. március 31. 12:47 2020. márc. 31. 12:47

Változtasson a filozófiáján a kormány: ne azokat mentse meg, akiknek még vannak tartalékaik, hanem azokat, akiknek már elfogytak vagy nincsenek – kérte Tóth Bertalan, az MSZP elnöke hétfőn az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„Itt százezrek mindennapi megélhetéséről van szó” – hangsúlyozta a pártelnök, külön megemlítve a kisnyugdíjasokat és azokat, akik a koronavírus-járvány okozta válság miatt, most veszítik el a munkájukat.

Elmondta: az MSZP meghallotta a nyugdíjas szervezetek segélykiáltását. A nyugdíjasok a járványra készülve, felélték a tartalékaikat, az idei 2,8 százalékos nyugdíjemelés pedig elinflálódott, így egyszeri segítségre lenne szükségük. Az MSZP javaslata az, hogy a nyugdíj-kiegészítéseket fizessék ki november helyett már áprilisban.

Azt mondta: „nagyon nagy számban jön velük szembe” a kölcsönzött munkaerő elbocsátásának  problémája is. Itt a legkönnyebb azonnal elküldeni az embereket, hiszen csak a munkaerő-kölcsönző vállalattal kell szerződést bontani, a munkavállaló máris elveszíti a munkáját.

Ezek a dolgozók aztán három hónap álláskeresési időszakra és ez alatt 30-40 000 forint havi juttatásra számíthatnak, de arra is csak akkor, ha megvan hozzá a szükséges biztosítási jogviszonyuk.

Az MSZP azt javasolja, hogy ha már arra nem hajlandó a kormány, mint más országok – ahol a kormányok a bérek „jelentős” részét, 50-90 százalékát átvállalják – akkor legalább az álláskeresési időszakot hosszabbítsa meg kilenc hónapra, az álláskeresési járadék alsó határát pedig legalább 100 000 forintban határozza meg.

Itt nem arról van szó, amit a miniszterelnök emleget, hogy „el nem végzett munkáért miért fizetne az állam”, hanem, hogy ezek az emberek elvégezték a munkájukat, de most lehetőségük nincs dolgozni – hangsúlyozta a pártelnök.

Az MSZP öt pontos védelmi csomagjából – amelyben szerepel a nyugdíjasok helyzetének rendezése, a munkanélküli-ellátás növelése, az egészségügyi és szociális szféra dolgozóinak béremelése, hatósági ár megállapítása az élelmiszerekre és védőfelszerelésekre – még a forint védelmét emelte ki, hiszen, mint mondta, a forint gyengülése miatt szabadulnak el az árak.

Elismerte: baloldali javaslatról van szó, amitől „mindig irtózik a fideszes kormányzat” és „összeesküvést feltételez mögötte”, de hangsúlyozta, „itt most nem erről van szó”, hiszen nagyon sok nyugdíjas, nagyon sok család és nagyon sok elbocsátott munkavállaló megélhetése kerül veszélybe.

Azt mondta: a párt korábbi javaslatai bekerültek a kormány járvánnyal kapcsolatos rendeleteibe, tehát azokat a rendelkezéseket támogatták, mint ahogy azokat is támogatni fogják, amik ezután születnek majd a nyugdíjasok, a családok és a munkavállalók érdekében, remélhetőleg az MSZP-s javaslatok nyomán.

A felhatalmazási törvényről azt mondta: miután a Fidesz múlt héten „elütötte a kinyújtott kezüket” és nem volt hajlandó a törvény konszenzusos elfogadása érdekében határidőt belefoglalni a jogszabályba, nem lepődött meg, hogy a kormánypárti többség hétfőn egymaga megszavazta azt.

Megjegyezte viszont, hogy a Fidesz így nem tudta az ellenzék által felajánlott nemzeti egységet megteremteni, pedig csak egy gesztust kellett volna gyakorolnia az ellenzéki szavazók felé. Erre annál inkább szüksége lett volna, mert „még a Nézőpont Intézet is azt hozta ki”, hogy a választók közel 50 százaléka, az ellenzéki szavazóknak pedig még ennél is nagyobb része, nem akar korlátlan felhatalmazást adni a kormánynak, mert nem bíznak benne.

„Mi azt kértük, hogy ezt tegyük össze, legyen ez száz százalék, legyen egy konszenzusos döntés. Ebben nem volt partner a Fidesz” – mondta Tóth.

Kérdésre beszélt az MSZP parlamenti képviselőinek fejenként egymillió forintos felajánlásáról, amiből a párt – megyei elnökeinek koordinálásával – a helyi szervezetek juttatnak segítséget azoknak, akiknek leginkább szükségük van rá.

„Ez leginkább védőfelszerelésben, fertőtlenítőszerekben, tartós élelmiszerekben jelenik meg. (…) Volt, ahol maszkot vittek patikusoknak, volt, ahol fertőtlenítőszereket visznek olyan családoknak, akik éppen nem tudják ezt megfizetni” – mondta, hozzátéve: pontos elszámolás alapján működik az összeg szétosztása, a helyi szervezetek pedig a Facebookon közzé teszik, mire használták föl.

Hasonló célokra fogják felhasználni a párt Szolidaritási Alapjában tovább gyűjtött pénzt, amit a képviselők a tavalyi fizetésemelésükről lemondva, havonta fizetnek ebbe az alapba – mondta az MSZP elnöke.

Forrás: Hírklikk