Ne herdálják el a tűzijátékra félretett milliárdokat!

Bánó András 2020. július 17. 07:22 2020. júl. 17. 07:22

Sokan várták Gulyás Gergely mai bejelentését a kormányinfón, és a sokak nem csalódtak. A miniszter közölte: a tisztavatás kivételével, elmaradnak a Szent István napi ünnepségek, így a tűzijáték is.

Csak gratulálni lehet a bölcs döntéshez, és azt javaslom: a kormány ne álljon meg félúton! Mindenekelőtt ne morfondírozzon azon, hogy esetleg egy későbbi időpontban mégis lebonyolítja a tűzijátékot, mert, ahogy a miniszter fogalmazott: minden eszköz rendelkezésre áll. Nem is tudom elképzelni, milyen alkalomból lehetne ezt a népnek nyújtott cirkuszt alkalmazni? Ezt az „utolsó utáni szükségletet"– ahogy a Kormányinfón elhangzott. Talán október 23-án, a forradalom napján? Valahogy nem érzem illendőnek. Vagy november 7-én, egy másik forradalom napján? Ez utóbbit alig hiszem, jó pár éve nem is ünnepeljük. Azok az idők rég elmúltak. Karácsony pedig csak nem jöhet szóba, Karácsony aligha pártolná.

Akkor mi legyen az ünnepségekre félretett milliárdokkal? Volna helyük máshol, és erről – ahogy Őze Lajos mondta a Tanú című filmben – még csak vitát sem kéne nyitni. Adják oda olyanoknak, akiknek oda kellene adni. Azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik kimaradtak Kásler Miklós jutalomosztásából, azoknak a munkanélkülieknek (lehetnek több mint 400 ezren) akiket kirúgtak az állásukból, azoknak a vállalkozóknak, akik kivételesen nem tartoznak Orbán Viktor baráti köréhez, és nem kaptak milliárdokra rúgó vissza nem térítendő támogatást. És ez csak pár ötlet. Ha ötletbörzét hirdetnénk, szárnyalhatna a fantázia.

Csak könyörgöm, egyre ne fordítsák: sportra. Ne adjanak belőle stadionok építésére, ne adjanak füves pályák létesítésére, ne adjanak klubépületek renoválására. Ne vásároljanak belőle minden magyarországi focicsapat részére 2 Rule mezeket és nadrágokat, mert akkor megint csak a Zuckerbergnél is okosabb magyar gázszerelő, Mészáros Lőrinc járna jól.

Reménykedhetünk ebben? Most az egyszer, mondjon igent valaki ott fenn, a Karmelitában!