Ne Orbán túszait büntessék!

HírKlikk 2018. december 16. 05:30 2018. dec. 16. 05:30

Rosszul is elsülhet, ha az EU úgy dönt, az uniós támogatásokat egyszerűen megvonja attól a tagállamtól, amely nem tartja tiszteletben az európai értékeket. Erről írt cikket írt az EurActiv brüsszeli hírportálra Jávor Benedek EP-képviselő és Andor László volt EU-biztos. A két magyar politikus nem a szankciók lehetőségét ellenzi, de fontosnak tartják, hogy azok jól célzottak legyenek, ne egy teljes országot büntessenek.

Az EurActiv című brüsszeli uniós hírportál Jávor Benedeknek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselőjének, valamint Andor László volt EU-biztosnak, a Progresszív Európai Tanulmányok Alapítványa vezető kutatójának a közös cikkét közli - hangzott el a Klubrádió nemzetközi lapszemléjében.

A szerzők szerint az uniós pénzek folyósításának feltételekhez kötését olyan, árnyaltabb módon kellene megvalósítani, ami kevesebb politikai ellenhatást vált ki, és adott esetben törekedni kellene arra, hogy közvetlenül a kedvezményezettek kapják meg ezeket az összegeket. 

A két magyar politikus annak kapcsán tette közzé állásfoglalását, hogy az EU-ban már zajlanak a következő többéves költségvetési keretekről szóló tárgyalások. Az egyeztetéseken az uniós támogatások összegének a nagyságrendje, felhasználásának hatékonysága, valamint a célkitűzések közötti prioritások meghatározása mellett, az európai értékek tiszteletben tartását is szempontnak tekintik.

Jávor és Andor teljes mértékben osztja az Európai Bizottság azon véleményét, hogy a helyzet súlyos, politikai szereplők állami szinten szervezik a csalásokat, és ennek a következménye nem csupán az uniós források eltékozlása, hanem a demokrácia, a közérdek és a jogállamiság aláásása is.

A szerzők ugyanakkor úgy látják, hogy az eddigi viták során még nem vizsgáltak meg minden lehetőséget, és nagy a veszélye annak, hogy olyan, súlyosan hibás mechanizmust alakítanak ki az EU-ban, amely politikai döntés alapján tenne lehetővé szankcionálást. Rossznak tartanák például, ha annak megállapításával lehetne szankcionálni egy tagállamot, hogy az megsértette a jogállamiság követelményét. Ez ugyanis azt a veszélyt idézné elő, hogy mindenféle uniós forrást megvonnak a szankció alá vont tagországtól. 

Jávor és Andor szerint a szankciókat csak az objektivitás és az átláthatóság alapján szabad elrendelni. Ehhez szilárd indikátorokra és pontosan meghatározott követelményekre van szükség, valamint arra is, hogy a szankció megfelelően célzott legyen, és az elkövetőt sújtsa, ne azokat az ártatlanokat, akik mintegy az elkövetők túszaként foghatók fel.

A két szerző a lehetőségek között felveti azt is, hogy az anomáliák bizonyos küszöbértéke fölött – például abban az esetben, amikor valamely tagország ellen nagyon gyakran kell csalás miatti vizsgálatot indítani –, Brüsszelből uniós szakértőket küldhessenek az érintett tagország intézményeibe, hogy azok a szakértők ott segíthessék a folyamatok megfelelő mederbe terelését.

Forrás: Klubrádió