Ne veszekedj hangosan a feleségeddel, mert nem leszel miniszterelnök!

Föld S. Péter 2019. június 24. 17:44 2019. jún. 24. 17:44

Néhány napja még úgy nézett ki, hogy Boris Johnson lesz Nagy-Britannia következő miniszterelnöke, de azóta változott a helyzet. A volt külügyminiszter kisebb kalamajkába keveredett ugyanis élettársával, egy Carrie Symonds nevű hölggyel, némi hangoskodás is adódott, minek következtében a szomszédban lakók kihívták a rendőrséget. Intézkedés nem történt, de az esetnek hírértéke keletkezett, emiatt pedig Johnson úr népszerűségi indexe meredeken esni kezdett, és jelen állás szerint már nem ő, hanem a mostani külügyminiszter, Jeremy Hunt áll jobban a versengésben.

Nagy-Britannia más, mint Magyarország. Ott zöld a fű, és egyenletes, pedig nincs semmi titka, talán csak annyi, hogy rendszeresen nyírják – négyszáz éve. Magyarul: régebbi a demokráciájuk, mint a miénk, a közvélemény is kényesebb a morális kérdésekre, és bár hivatalosságok nálunk kis sokat beszélnek a család fontosságáról, a britek komolyan is veszik ezeket a fogalmakat. A demokráciákat sok más mellett az különbözteti meg a nem demokráciáktól, hogy az előbbiekben is vannak megtévedt emberek, sőt, bűnözők is előadódnak, ám őket a regnáló hatalom nem keveri össze a tisztességesnek mondott, vezető pozícióba emelt polgárokkal.

Magyarországon egyébként is kizárt, hogy valamelyik magas közjogi méltóság heves szóváltásba kerülne az élettársával, mert nálunk a miniszterelnöknek, az államfőnek, és a házelnöknek nem élettársuk, hanem feleségük van. Már ez is nagy különbség, egy feleséggel másképp veszekszik az ember, mint egy élettárssal, nem önti le a kanapét vörösborral, és az illető nő sem mond neki olyanokat, hogy szállj le rólam, vagy, hogy tűnj el a lakásból!

Márpedig Boris Johnsonék esetében ezt történt.

Még egy lényeges különbség: Magyarországon a szomszédok nem hívnák ki a rendőrséget, ha – feltéve, de meg nem engedve -, Orbán Viktor heves szóváltásba keveredne Anikó asszonnyal. Orbánéknak ugyanis nincsenek szomszédaik, illetve, akik vannak, azok hallótávolságon kívül laknak tőlük, meg sem hallanák, ha civakodás hangjai hallatszanának a Cinege utcai kulipintyóból. Ha meg mégis, eszük ágában sem volna kihívni a rendőrséget, nem a saját ellenségeik ők, hogy keressék maguknak a bajt, inkább becsuknák az ablakokat, lehúznák a redőnyöket, ha meg még így is áthallatszana a csetepaté zaja, elmennének moziba, a film végére csak elcsendesül minden.

Persze, mindez csak feltételezés, ha akarnánk, sem mernénk arra gondolni, hogy Orbánéknál, vagy a másik két közjogi méltóság családjában hasonló dolgok történhetnének, mint Boris Johnson lakásában.

Magyarország, mint írtuk, nem Nagy-Britannia, ha Orbán hirtelen felindulásból leöntené vörösborral a kanapét, nem kiabálna senki senkivel, hanem hívnák a személyzetet és hozatnának egy új sezlont a régi helyett.