Negyven kutyát altattak el Karcagon a lánctörvény miatt

HírKlikk 2016. január 9. 12:24 2016. jan. 9. 12:24

Január elsejétől tilos tartósan láncon tartani a kutyákat. Aki mégis megteszi és rajtakapják, tizenötezer forintos büntetést kaphat.

A kutyatartók szidják a törvényt, a kutyások szomszédai átkozzák az állatok gazdáit. Valóságos háború kerekedett egy elhibázott törvényből - írja a Bors.

Mayer Veronika kutyakiképző szerint ellenőrizhetetlen a törvény betartása. Mi az, hogy tartósan? Öt perc, fél óra, egy nap? Ha kijönnek az önkormányzattól és a gazdi azt mondja, most kö­tötte ki a kutyát, mit tudnak tenni? Semmit.

A láncon tartás témakörét mi javasoltuk jogszabályba foglalni, de nem így - ezt már Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga elnöke mondja. Ma­rika néni és Józsi bácsi a tanyán csengőnek használja a kutyát vagy az értékeit védi vele. Esze ágában sincs képezni, és biztosan nem épít 200-300 ezer forintból kennelt sem az állatoknak.

A törvénynek - várható volt - épp a kutyák az áldozatai. Karcagon egy hét alatt negyven állatot altattak el, mivel gazdáik nem tudták megoldani a lánc nélküli tartást és nem akarták kockáztatni a pénzbírságot.