Négyzet alakú forintérmét adott ki a nemzeti bank

HírKlikk 2019. július 14. 05:00 2019. júl. 14. 05:00

Folytatódik az Magyar Nemzeti Bank (MNB) emlékérme-kibocsátási programja, aminek újabb állomásaként, egy különleges, négyzet formájú színesfém ötvözetű érme, amint Kandó Kálmán születésének 150. évfordulójára adtak ki. A "Magyar találmányok" c. sorozatnak így ez az érme a 12. darabja, ami július 9-től már kapható.

A Kandó-érmét 2000 forintos névértéken adták ki, anyaga 75 ezrelékes réz, illetve 25 ezrelékes nikkel. Érdekes, hogy bár összesen 10 000 darabot vertek belőle, az MNB tájékoztatása szerint, 4000 darabnyi ebből selyemfényes (BU) érme, míg a gyűjtők által kedveltebb, legtöbbször ritkább - mert általában ebből vernek kevesebbet - tükörfényes, azaz proof példányból most 6000 darab készült - írja a Pénzcentrum.

Az érmét Bitó Balázs tervezte, és azok igazi különlegessége a méretük, ugyanis a megszokott körforma helyett, most egy 28,43x28,43 mm-es négyzet alakú a forintérme. Aminek súlya egyébként 14 gramm, az érme egyik oldalán Kandó Kálmán portréja látható, a feltaláló nevével, illetve születési és elhalálozási idejével. Míg a másik oldalon Kandó egyik leghíresebb találmánya, a villanymozdony kapott helyet, ami mellett olvasható a névérték, azaz a 2000 forint, a kiadás éve és helye, azaz 2019, BP. Továbbá az érme alján helyet kapott a "Magyarország" felirat is. 

Az emlékérmék törvényes fizetőeszközök, tehát fizethetünk velük, ám kibocsátásuk nem forgalmi célból történik.

Az MNB ezt kifejezetten jelzi is, állásfoglalásuk szerint az érmék forgalomban való használatát kifejezetten kerülendőnek, a pénzforgalmat zavaró hatásúnak tartják.

Ezen felül már csak azért sem érdemes elkótyavetyélni a már megszerzett érméket, mert azok bizonyos idő után jócskán többet is érhetnek, mint a névértékük, de hogy mennyivel, az rengeteg dologtól függ.

Forrás: Pénzcentrum