Néhány év alatt majdnem megtízszerezte vagyonát Szíjj László

HírKlikk 2021. február 17. 13:44 2021. feb. 17. 13:44

A NER gazdagjai az elmúlt években részben lecserélődtek és jóval vagyonosabbak lettek, mint eddig bárki idehaza.

A leggazdagabbak magyarok vagyonát 2014 óta számláló Forbes listáit a hvg.hu elemezte. A leggyorsabban Mészáros Lőrinc és Szíjj László vagyona növekedett.

Mészáros ma már nemcsak tízmilliárdos, az elmúlt években annyi pénze lett, mint a 21. századi Magyarországon még soha senkinek. Majdnem 500 milliárd forint - itt tart most a nemstróman vagyonszámlálója a Forbes 2020-ra vonatkozó, nemrégiben megjelent összesítése szerint, Orbán haverja pedig ezzel bőven megelőz mindenkit - a korábbi évtized örökös leggazdagabb magyarját, Csányi Sándort is. Rajta kívül ugyanis senkinek nem sikerült az a bravúr sem, hogy pár év alatt a semmiből kerüljön az első helyre. Mészáros 2014-ben még a TOP 30 közelében sem volt, ehhez képest 2018-ban már a leggazdagabb magyarként tartották számon.

Mészáros mellett a rangsor másik leginkább feltörekvő csillaga a Szijjártó Pétert luxusjachtoztató Szíjj László. A Duna Aszfalt tulajdonosának, Mészáros Lőrinc üzlettársának 2014-ben 21 milliárd forintja volt, amivel épp hogy befért a TOP 30-ba, 2020-ban viszont már 184,4 milliárd forintnyi vagyonnal rendelkezett, ami biztosította számára az első tízbe bekerülést.

Kettőjük sikerét nehéz függetlenül kezelni a rangsor egyik legnagyobb bukójától, aki nem más, mint Simicska Lajos. Orbán és Simicska 2014-ban vesztek össze (a nyilvánosság előtt 2015-ben), ez a dátum pedig mindhárom oligarcha életében fordulópont volt. Simicska azóta csak vesztett vagyonából, míg Mészáros és Szíjj soha nem látott mértékben gyarapodott.

Forrás: hvg.hu