Nélküled, Soros György!

Dr. Dávid Ferenc       2020. március 30. 14:39 2020. márc. 30. 14:39

„Budapesten születtem a nagy gazdasági világválság idején, alig egy évtizeddel a spanyol influenza pusztítása után. A járvány akkor több ezer halottat hagyott maga mögött Budapesten. A városban éltem át a II. világháborút, a nyilas uralmat, az ostromot. Jól emlékszem azokra az időkre, tudom mit jelent Budapesten élni rendkívüli körülmények között" – írta Soros György. „Szülővárosom lakói iránti szolidaritás jegyében ezért az általam alapított Nyílt Társadalom Alapítványok 1 millió eurót adományoz Budapestnek a példátlan vészhelyzetben" – tette hozzá. (hvg.hu)

Az első – normális – gondolat csak az lehet, hogy köszönet Soros Györgynek nagylelkű adományáért. Szép gesztus, hogy a hazájától már csaknem háromnegyed évszázada távol élő üzletember szülővárosára gondolt és komoly támogatást (355 millió forint) biztosít Budapestnek a járvány elleni védekezéshez. Bizonyára a városvezetés és a budapestiek többsége is úgy érzi, hogy jókor érkezik a segítség, főként akkor, mikor a kormánypárti képviselők és a miniszterek csökkenteni akarják a helyi iparűzési adóból (HIPA) származó fővárosi bevételeket.

A Soros-adomány tehát nem csak szimbolikus jellegű, hanem egyúttal érdemi juttatás is. Remélem, hogy a főváros vezetése is méltó módon kifejezésre juttatja, hogy elismerést érdemel a sikeres vállalkozó a nagyvonalú cselekedetéért. Mindezt egy olyan ember teszi, akit az elmúlt években kitagadtak, kigúnyoltak, kiplakátoztak és még az általa alapított kiváló egyetemet (CEU) is elűzték Magyarországról. És itt jön a kérdés: vajon milyen reakciókat vált majd ki ez az adomány a kormánypárti oldalon?

A szélsőséges jobboldali média kitartott firkászai nem nagyon tehetnek mást, minthogy ismét elkezdik gyalázni Soros Györgyöt. Ezzel összhangban, természetesen júdáspénznek fogják nevezni az adományt, így az összeget elfogadó fővárosi önkormányzat többsége árulóként lesz nyilvántartva. Bayernek, Bencsiknek és a többi bértollnoknak nem lesz nehéz dolga: egyszerre üthetik-vághatják Soros Györgyöt és Karácsony Gergelyt. Megteszik, ne legyen kétség.

A végrehajtó hatalom (kormány) kicsit nehezebb helyzetben van, hiszen, ha nyíltan leminősíti, lekicsinyli az újabb Soros-adományt, akkor a főváros lakossága joggal visszakérdezhet: és ti, jóságos kormánypárti politikusok, saját vagyonotokból mennyivel járultatok hozzá a főváros megsegítéséhez? Milyen alapon „kutyázzátok le” a sikeres befektető támogatási szándékát?! 

A Rogán-Habony duó tehát törheti a fejét az esemény „szakszerű” kommunikálásán. Egy biztos: Soros-ellenes plakátra nem mernek majd költeni, mert az olaj lenne a tűzre. No, nem aggódom értük, ki fogják találni és be is fogják vetni az újabb „Soros-támadás” elleni csodafegyvert. Vélhetően, sunyi és alattomos lejárató kampányba kezdenek, aminek középpontjába az állítható, hogy nekünk nem kell az EU és a sorosista szervezetek segítsége, mi nemzeti érzelmű, igaz magyarok a „Nélküled” című himnikus dal szerint – „Mint a villám tépte magányos fenyő” – gondolkodunk és járunk el: Nélküled, Soros György! Mi Soros György nélkül is legyőzzük a láthatatlan ellenséget!

Izgatottan várom az operatív törzs újabb sajtótájékoztatóját, amelyen – reményeim szerint – Gulyás miniszter úr és/vagy Kovács államtitkár úr „megfelelő” tájékoztatást ad a nagylelkű adományozás körülményeiről. Ha ez mégsem így történik, akkor se essenek pánikba, hiszen Müller főorvos asszony és a két egyenruhás szóvivő majd világosan eligazít bennünket. Úgy, mint eddig.