Nem a magyar, hanem az orosz vizsgálatok alapján kapott engedélyt a Szputynik V

HírKlikk 2021. január 23. 09:50 2021. jan. 23. 09:50

El sem kezdték a magyar hatóságok az orosz vakcina klinikai vizsgálatát, az engedélyt az orosz dokumentáció alapján adták ki.

A december végén leszállított 6000 adag Szputynik V ampulla fagyasztóban áll, pedig a Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban arról tájékoztatott, hogy az „orosz vakcinaszállítmányt először 3000 önként jelentkezőnek fogják beadni, ha ezen teszt során náluk nem jelentkeznek súlyos mellékhatások, akkor engedélyezhetik a magyar hatóságok a gyógyszer általános használatát" – írja a Népszava.

A tesztelés végül elmaradt, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet szerint azért, mert megérkeztek „az orosz klinikai III-as fázis előrehaladottabb, interim (köztes) eredményei is, amelyet több tízezres populáción végeztek, a beérkezett adatok pedig alátámasztották az intézet pozitív értékelését". Azt már nem indokolták, hogy heteken keresztül erről miért nem tájékoztatták a közvéleményt.

A Népszava úgy tudja, hogy a hatezer adag vakcinát hamarosan felhasználják az oltási programban. 

Egymillió embernek elég, kétmillió adag vakcina beszerzéséről írt alá szerződést Oroszországban Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken. Az oltóanyagból – amelynek adagja tíz dollárnál kevesebbe kerül – három ütemben érkezik Magyarországra.

Forrás: Népszava