Nem a zenészeknél kötött ki a nekik szánt állami támogatás nagy része

HírKlikk 2021. április 19. 14:03 2021. ápr. 19. 14:03

Közleményt adott ki a múlt heti kormányinfó után a Music Hungary Szövetség. A Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő által felsorolt, a zenei szektort segítő intézkedésekre reagálnak – írja a hvg.hu

A szövetség szerint a zeneipar nincs megmentve, és ahogy azt számos módon is jelezték, a sajtótájékoztatón felsorolt korábbi támogatások összegükben messze elégtelenek és sokszor rosszul célzottak voltak (tehát nem a zeneipari szereplőknek jutottak), vagy a zeneipari szereplők eleve igénybe sem vehették őket.

–A Raktárkoncertek 5 milliárdos költségvetésének jelentős része a hivatalosan szerződött technikai partnerhez került megvalósítási költségként, a bekerült zenekarokhoz, előadókhoz és stábjaikhoz már csak az összeg kisebb hányada jutott el. (…) A 200 millió forintos, fesztiváloknak szánt pályázatnak eredetileg 700 millió forintos támogatási kerete volt, ám a kiírásnak sajnos olyan kevesen feleltek meg, hogy végül csak ennyi lett kiosztva” – olvasható a Music Hungary közleményében.

A bértámogatással kapcsolatban azt írták, korábban levélben jelezték Varga Mihály pénzügyminiszternek, hogy a zenei szektorra kevéssé jellemző az állandó alkalmazotti munkaviszony, így a bértámogatással a legtöbb élőzenei vállalkozás nem tud élni. Emellett jelezték, hogy az újraindítási gyorskölcsön jogosultjairól a legtöbb élőzenei szektorban használt teáor-szám lemaradt.

A fenti támogatási formákból a valóban zeneiparba jutó összeg együttesen is a töredéke annak, mint amelyekkel más szektorokat támogatott az állam, miközben az élőzenei piac visszaesése a legdrámaibb: 87 százalékkal csökkent a koncertek száma 2020-ban és a megvalósult rendezvények többsége is a járvány miatt a kis nézőszámú, alacsony jegyárú vagy ingyenes rendezvények közül került ki.

A közlemény úgy zárul, hogy a szövetség tisztelettel szeretné ismét felhívni a kormány figyelmét arra, hogy az élőzenei szektornak azonnali, hatékony, jól célzott anyagi segítségre, tervezhetőségre és a kulturális áfa bevezetésére van szüksége ahhoz, hogy újra tudjon indulni és fenn tudjon maradni.

Forrás: hvg.hu