Nem adják vissza az ellopott magán-nyugdíjpénztári befizetéseket

HírKlikk 2017. december 12. 11:59 2017. dec. 12. 11:59

Az állam szerint a felhalmozott magán-nyugdíjpénztári befizetések névre szólóan történő kifizetése jogilag nem értelmezhető, így a felhalmozott 2826,1 milliárdnyi összeg fölött továbbra is az állam rendelkezhet.

Korózs Lajos szocialista képviselő kérdést intézett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez a magánnyugdíj-pénztári vagyonnal kapcsolatban. A kérdés apropója, hogy Magyar Nemzeti Banknak a legutóbbi adatok alapján az idén szeptember 30. állapot szerint az államháztartásnak 2826,1 milliárd forint kötelezettsége van, amely a nyugdíjpénztári átlépések miatti tartozásokból ered - írja a 24.hu.

Korózs azt kérdezte Vargától, hogy:

Azért tartja nyilván a jegybanki statisztika ezt az adatot, mert majd egyszer az érintettek jogot formálhatnak a pénztári befizetéseikre? Ezzel ismeri el az állam, hogy tartozása áll fenn az állampolgárokkal szemben?

Miért szerepel a Magyar Nemzeti Bank államháztartás pénzügyi vagyona és vagyonváltozás összetevői című kiadványában a Kötelezettségek/Egyéb tartozások/ebből: nyugdíjpénztári átlépések miatti tartozás című soron 2826 milliárd forint?

A válasz Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkártól érkezett a nemzetgazdasági miniszter nevében, és lényege, hogy szó sincs arról, amit Korózs feltételezett, csupán könyveléstechnikai okokból tartják nyilván az összeget.