Nem állunk jól az idegennyelv-tanulással

HírKlikk 2021. szeptember 26. 08:30 2021. szept. 26. 08:30

Van egy jó és egy rossz hírünk. Kezdjük a jóval: az Európai Unió tagországai közül Magyarország nem sereghajtó abban, hogy a középiskolákban hányan tanulnak két vagy több idegen nyelvet. A rossz hír azonban, hogy csak a 19.-ek vagyunk a rangsorban.

A magyarok arról is ismertek, hogy a lakosságnak csak egy kis aránya beszél idegen nyelvet, még kisebb azoké, akik többet is. A helyzeten olyan nagyon nem fog javítani, hogy jelenleg sem állunk jól az idegennyelv-tanulással, kiváltképpen nem az iskolai keretek között folytatott tanítással. A középfokú oktatásban résztvevő diákoknak ugyanis csaknem egészen a 60 százaléka tanul két vagy több idegen nyelvet – szemben például  Luxembourggal vagy Franciaországgal, ahol minden egyes középiskolás ezt teszi –  derül ki az Eurostat által a napokban közzétett összesítésből. A magyar adat gyakorlatilag megegyezik az uniós átlaggal.

A 2019-es adatokból készült alábbi grafikonon látszik, hogy Luxembourg és Franciaország mellett Észország, Románia, Csehország és Finnország is kiemelkedik a mezőnyből a maguk 99 százalékos arányával. Ugyanakkor a sereghajtók között találjuk Görögországot (1 százalék), továbbá Portugáliát, Írországot, Olaszországot és Spanyolországot.

Forrás: Eurostat

Abban semmi meglepő nincs, hogy az angol a legnépszerűbb tanult nyelv szerte az Európai Unióban, ahol a középfokú oktatásban résztvevő diákoknak a 96 százaléka tanulja ezt a nyelvet. Jócskán lemaradva következik a spanyol (26 százalék), a francia (22 százalék), majd a német (20 százalék), illetve még jobban lemaradva az olasz (3 százalék). A nem uniós nyelvek közül az orosz a leggyakrabban tanult nyelv (a középiskolások 3 százaléka választja), ami elsősorban annak köszönhető, hogy a Baltikumban és Bulgáriában nagyon sokan tanulják.