Titkolja a minisztérium, hogy miért kapott Dzsudzsák diplomata útlevelet

HírKlikk 2020. május 8. 07:18 2020. máj. 8. 07:18

A külügyminisztérium továbbra sem ad magyarázatot arra, hogyan juthatott diplomata útlevélhez Dzsudzsák Balázs.

Ahogy a Hírklikk is megírta, Dzsudzsák Balázs labdarúgó a magyar állam segítségével hagyta el kedden az Egyesült Arab Emírségeket, hogy Magyarországra utazzon. A sportoló diplomata útlevéllel, különgépen jött haza.

A megdöbbenést nem is a hazautazás ténye váltotta ki, hanem a magyar válogatott csapatkapitányának diplomata útlevele, amelyet a Külgazdasági és Külügyminisztérium is megerősített az Indexnek: „Dzsudzsák Balázs rendelkezik diplomata útlevéllel tekintve, hogy a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya”.

A diplomata útlevél kiállításához lényegében csak az kell, hogy a külügy engedélyezze, az illető a hivatalos kritérium szerint, diplomáciai küldetést teljesítsen. Nem tudni, Dzsudzsáknak e téren mi a feladata, de az biztos, hogy kiváltságosnak mondhatja magát – állapítja meg a Blikk. A lap megkérdezte a magyar sport sztárjait, akik Dzsudzsáknál jóval sikeresebbek és többet is utaznak. 

A túraautó-világkupa-győztes Michelisz Norbert, a fedett pályás vb-győztes súlylökő, Márton Anita és a vb-harmadik gátfutó, Baji Balázs is elárulta, nincs ilyen papírja. Ugyanezt a választ kapták a háromszoros ötkarikás aranyérmes úszótól, Hosszú Katinkától, a párosban háromszoros világbajnok teniszező Babos Tímea menedzsmentjétől, s az olimpiai bajnok Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang kapcsán a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetségtől.

A lap kereste a külügyminisztérium sajtóosztályát is, hogy megtudják, hány sportolónak van még diplomata útlevele, de nem kaptak választ.

Forrás: Blikk