"Nem azzal érveltem, hogy a DK együtt szavazott a Fidesszel, bár így volt"

Szekeres Imre 2019. július 18. 15:10 2019. júl. 18. 15:10

Tegnapi írásomban azt fejtettem ki, hogy a DK és a Momentum azzal, hogy megszavazta a kormányok ultimátumát, szembe ment az általuk két hónappal ezelőtt hirdetett nézetekkel, ami az EU demokratizmusáról és integrációjának elmélyítésről szóltak. (Nem azzal érveltem, hogy együtt szavaztak a Fidesszel, bár így volt.)

Ma folytattam azzal, hogy mindössze 9 fős többséggel szavazták meg, és a kormányok ultimátumát elfogadó négy frakció 510 tagja közül 123 biztosan nem támogatta az elnökjelöltet.

Az indulat kitöréseken és vádaskodásokon túl, teljes joggal tették fel néhányan nekem azt a kérdést, akkor ki lett volna alkalmasabb jelölt? Erről van véleményem, de ez teljesen érdektelen, mert ugyanúgy a kormányok diktátuma lett volna, mint a megválasztott elnök. (Más kérdés, hogy szerintem alkalmasabbak lettek volna.)

Azt tartottam volna helyesnek, ha az EP képviselői nem fogadják el a kormányok ultimátumát és kikényszerítik a korábban meghirdetett rendszer alkalmazását, hogy a csúcsjelöltek közül az lesz az EB elnöke, aki többséget tud teremteni. Erre lett volna idő, hiszen a mai EB mandátuma október 31-én jár le.

Az EU jövőjét befolyásolhatja, hogy „kormányának” elnökét hogyan nevezik ki. Közvetlen választással? Nem a kormányok tesznek rá javaslatot, hanem az EP elnöke, aki addig tárgyal a képviselőkkel, amíg valamelyik csúcsjelölt többséget nem szerez? Több megoldás is kínálkozik, amiről érdemes lesz vitatkozni és tárgyalni. Megérné!