"Nem bizakodom, hogy elkerülhetünk egy háborút"

HírKlikk 2019. szeptember 22. 19:46 2019. szept. 22. 19:46

Nem biztos, hogy elkerülhető a háború a térségben - jelentette ki Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter az amerikai CBS televíziónak adott interjújában vasárnap.

Az iráni diplomácia vezetője úgy fogalmazott: "nem bizakodom, hogy elkerülhetünk egy háborút". Ugyanakkor leszögezte: hazája nem kezdeményez háborút.

De "bárki kezdeményezzen is háborút, biztosan nem ő fejezi be" - tette hozzá. Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon ezen mit ért, Zaríf azt felelte: "ez azt jelenti, hogy a háború nem lesz korlátozott".

A perzsa állam külügyminisztere rossz döntésnek, "helytelen iránynak" nevezte az amerikai kormányzat pénteki bejelentését, amely szerint Washington katonákat és fegyvereket küld Szaúd-Arábiába. "Nem hiszem, hogy ez a megközelítés segít. Szerintem a jemeni háború befejezése segít" - fogalmazott.

Az iráni külügyminiszter megismételte, hogy a szaúdi olajlétesítmények ellen a múlt héten elkövetett dróntámadásban Teheránnak "nem volt szerepe".

Mohamed Dzsavád Zaríf múlt csütörtökön még háborúval fenyegetett abban az esetben, ha Szaúd-Arábia vagy az Egyesült Államok támadást intézne hazája ellen. A CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában akkor azt mondta: "mi nem akarunk katonai konfrontációt, de egyetlen pillanatig sem fogunk habozni, hogy megvédjük területeinket". A külügyminiszter akkor a jemeni húszikat okolta a szaúdi támadásért. A CNN-interjúban azt is leszögezte: Teherán nem akarja újratárgyalni az atomprogramjára vonatkozó megegyezést abban az esetben, ha Washington nem oldja fel az Irán ellen hozott szankciókat.

Forrás: MTI/Hírklikk