Nem biztos, hogy bejön Orbán reménye

HírKlikk 2021. március 22. 16:40 2021. márc. 22. 16:40

Vera Jourová, az EU Bizottság alelnöke azon van, hogy már az idén vonják meg az uniós támogatásokat azoktól a tagállamoktól, amelyeknél problémák vannak a demokratikus normákkal. Ha ez bekövetkezik, kudarcot vall Orbán Viktor elképzelése, hogy a jövő tavaszi választásokig ne lehessen beélesíteni az új jogállami mechanizmust – olvasható a Bloomberg hírügynökség jelentésében. Magyarország esetében 7,2 Lengyelország esetében pedig 24 milliárd euró forog kockán.

A tavaly decemberi RU-csúcson elfogadott szabályozás elvben januárban érvénybe is lépett, ám a magyar és a lengyel kormány elérte az Európai Tanácsban, hogy addig ne alkalmazzák, amíg nem mond róla véleményt az EU legfőbb bírósága. Csakhogy Jourová szerint a verdikt már a nyáron megszülethet. Így Magyarország akár 7,2 milliárd, Lengyelország pedig majdnem 24 milliárd eurótól eshet el, ha Brüsszel a jelenleg kidolgozás alatt álló irányvonal alapján azt állapítja meg, hogy fennáll a támogatások elsikkasztásának a veszélye.

Az alapfeltétel ugyanis a jól működő igazságszolgáltatás és közbeszerzési rendszer, valamint a hatékony ügyészség. Ezen a szűrőn pedig alighanem fennakad mind Budapest, mind Varsó.

Az alelnök azt is tervezi, hogy a retorziót ne csak utólag lehessen elrendelni, azaz visszaélések esetén nem fizetnék ki a benyújtott számlákat. Ugyanis az alapot előre be lehetne fagyasztani, ha gond merül fel az átláthatóság terén. Így már az idén el lehetne rendelni szankciókat. 

Jourová szerint ehhez csak az kellene, hogy a bizottság két hónapon belül véglegesítse a játékszabályokat. A politikus megismételte, hogy a helyzet – mind a magyaroknál, mind a lengyeleknél – az elmúlt időben tovább romlott. felhívta azonban a figyelmet annak a fontoságára, hogy a mechanizmus jogilag támadhatatlan legyen, bármennyire is igyekszik a maga részéről gyorsítani annak bevezetését. Hiszen, mint mondta, nem akármilyen fegyverről van szó, ezért ha eleve nem lehet kikezdeni, akkor annál hasznosabb lesz a későbbiekben – olvasható a Bloomberg előfizetői számára közzétett jelentésében.

 
Forrás: Hírklikk