Nem elég a feszültség, még provokálnak is

Sebes György 2021. július 19. 17:25 2021. júl. 19. 17:25

Tudatos provokáció. Így jellemezte a külpolitikai szakértő azt a hírt, amely szerint az augusztusi budapesti nagyköveti értekezlet díszvendége az orosz külügyminiszter lehet. A Népszava úgy értesült, hogy az ötlet Szijjártó Péteré volt és Moszkvában nem zárkóztak el Szergej Lavrov budapesti útja elől. Szent-Iványi István a Hírklikknek azt is elmondta, ha ez a látogatás megvalósul, az üzenetet jelent a nyugati partnereknek is.

A magyar külképviseletek vezetőit évente, vagy félévente rendszeresen összehívják, hogy tájékoztassák őket az ország külpolitikai orientációjáról. Annak pedig jelzésértéke lehet, ha nem egy uniós tagállam, vagy egy régióbeli állam külügyminisztere lesz a fő vendég, hanem a Nyugattal sok területen élesen szembenálló orosz diplomácia vezetője. Szent-Iványi István emlékeztetett rá, hogy amikor ő külügyi államtitkár volt – 1994 és 97 között – akkor még nem volt szokás vendégeket hívni erre az eseményre. Az Orbán-kormány időszakában viszont többször is fogadtak már külügyminisztereket ezeken a találkozókon- Itt járt például az osztrák és a finn diplomácia vezetője is, ami semmi problémát nem jelentett, hiszen uniós országokról van szó.

Szergej Lavrov meghívása egy egészen más kategória – folytatta az Új Világ Néppárt külpolitikai szakértője. Magyarország az Európai Unió és a NATO tagja is, e két szövetségnek pedig mostanában igen kiélezett a viszonya Oroszországgal. Sok vitatott kérdés van köztük, az első mindjárt Kelet-Ukrajna, a Krím 2014-es orosz annektálása és annak következményei. Rontotta a kapcsolatokat a neves orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij elleni gyilkossági kísérlet, majd hazatérése után a bebörtönzése. Szent-Iványi István szerint nem kevésbé fontosak azok a nemrég napvilágra került dokumentumok, amelyek az orosz-amerikai kapcsolatokat érintik. A külügyminiszter is ott volt ugyanis – Vlagyimir Putyin elnökkel, Szergej Sojgu védelmi miniszterrel és a titkosszolgálati vezetőkkel együtt – 2016 januárjában a Kremlben azon a tanácskozáson –, ahol eldöntötték, hogy beavatkoznak az akkori amerikai elnökválasztásba.

Mindezek ismeretében az orosz külügyminiszter meghívása tudatos provokációt jelent. Egyúttal üzenet is a nyugati partnereknek, hogy ha problémáik vannak a magyar vezetéssel, akkor annak van más alternatívája is, tud kihez fordulni. Ennél több haszna – ha ugyan ezt lehet annak nevezni – aligha lehet a látogatásnak. Magyarország szempontjából ezt nagyon veszélyes útnak tartom – mondta a szakértő –, hiszen tovább mélyíti az ellentéteket európai szövetségeseinkkel. Külpolitikai kérdésekben egészen más az orosz álláspont, mint az unióé. Szent-Iványi István emlékeztetett rá, hogy ez a provokáció ugyanakkor beleillik abba a vonalba, amely a miniszterelnök pénteki – interjúnak álcázott – szokásos rádiószózatában hallható volt. Orbán Viktor már jelezte, hogy erős konfrontációra készül. Durva jelzőket használt: véres háború lesz, mondta, s jogi huliganizmusról, randalírozásról beszélt. Ennyire durván még nem támadta az uniót, amiből a volt államtitkár arra következtet, hogy élezni kívánja a feszültséget. Ennek oka lehet az is, hogy a magyar álláspont egyre inkább visszaszorul az unióban.

A szakértő kitért arra, a napokban kibontakozó botrányra, amelyet – ha igaz – a magyar Watergate-ügynek is nevezhetünk. Még csak a körvonalait látjuk, de már kiderült, hogy ellenzéki politikusokat, független újságírókat, üzletembereket, médiatulajdonosokat hallgattak le. Mindehhez – a hírek szerint – a Pegasus nevű kém-szoftvert használták fel, amit az izraeli állam – szoros felügyelet mellett – kizárólag olyan célra enged át országoknak, hogy a terrorizmus, vagy a pénzmosás ellen léphessenek fel. Súlyos bűncselekmények leleplezésére szolgál és nem arra, hogy az ellenzéket lehallgassák. A demokráciában egyébként is példátlan, hogy embereket tömegesen lehallgassanak mindenféle civil ellenőrzés nélkül – tette hozzá Szent-Iványi István, majd leszögezte: ennek nyilván lesznek is következményei. Ilyen körülmények között pedig különösen aggályos Lavrov meghívása.

Meglehet, ezt érzékelték Moszkvában is, mert miután lehetségesnek tartották a külügyminiszter útját, azt is közölték, Lavrov programja – az ország kiterjedt nemzetközi érdekviszonyai miatt – egyik napról a másikra változhat. A szakértő ezt úgy értelmezte, hogy talán még nem tudták eldönteni, több lehet-e számukra a haszna, mint amennyi kárt okozhat. Az mindenképpen pozitívumot jelenthet, hogy ezzel is fricskát adhatnak az uniónak, hozzájárulhatnak a megosztásához. Ám ha ez tovább rontja a viszonyt és Magyarországot is jobban elszigeteli a közösségen belül, az nekik sem kedvez. A magyar kormány értéke Moszkva szemében az, hogy fel tud lépni bizonyos ügyekben az Európai Unióban és így képes segíteni őket. Ha azonban a magyar kormány még inkább elszigetelődik, az számukra sem hasznos, mert csökken az értéke.

A lényeg az, hogy a magyar kormány most elsősorban az unióval akar szembeszállni, azt akarja provokálni. Ehhez az orosz külügyminiszter a megfelelő alany, már csak azért is mert az unió tagállamainak többsége elvetette azt a gondolatot, hogy újítsák fel az Európai Unió és Oroszország korábban rendszeres csúcstalálkozóit. Ennek fényében, érdemes figyelemmel kísérni Lavrov meghívását, és Orbán Viktornak azt, az ugyancsak pénteken elhangzott mondatát, hogy nehéz idők jönnek – mondta Szent-Iványi István.