Nem először cenzúrázta az MTI Orbánt

Föld S. Péter 2019. június 15. 19:54 2019. jún. 15. 19:54

Amint arról a Hírklikk egy kiváló cikkében beszámolt, Orbán Viktor a néppárti „bölcsek” magyarországi látogatásával kapcsolatban a következőket mondta a Kossuth Rádióban: „Nem fogadom el, hogy idejönnek, és mint a lóvásárban, megvizsgálják a fogainkat. Ez egy ország”. A Magyar Távirati Iroda tudósításában és a kormany.hu oldalon felülbírálták a miniszterelnök szavait, és az eredetileg elmondott szöveg helyett a következőt közölték: „a háromtagú néppárti bizottságról szólva a miniszterelnök úgy nyilatkozott, egyenrangú félként tárgyalnak velük, a kérdés az lesz, melyik fél mit akar, és összeegyeztethetőek-e a célok.”

A mostani történetnek voltak már előzményei. A Magyar Távirati Iroda, amely sokat ad a pártatlansággal elegy igényes szakmaiságra 2016 májusában eltüntette Orbán egyik, nyilvános helyen elmondott gondolatát. A miniszterelnök a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlésén beszélt, s ott jelentette be a magyar embereknek, hogy „a nyílt és a háttérhatalmak olyan rendszert építettek fel, amely más célok mellett az agyelszívást is szolgálja.” A tudós emberek végighallgatták a miniszterelnök beszédét, és miközben a végén meg is tapsolták, próbálták magukba fojtani a röhögésüket. Senki sem szólt semmit, egyikük sem küldte el Orbánt melegebb éghajlatra.

Azt már csak mellékesen említenénk, hogy ezt az akadémiát, amelyet éppen most tesznek tönkre a palkovicsok, Széchenyi István alapította. Nem közpénzből, hanem birtokainak egyévi jövedelmét felajánlva. Olyan elnökei voltak az intézménynek -, tényleg csak néhányat említünk, a teljesség igénye nélkül -, mint Eötvös József, Trefort Ágoston, Szentágothai János, Berend T. Iván, Kosáry Domokos, Glatz Ferenc, vagy mint most Lovász László.

Szerencsére a MTI résen volt. Ilyen az, ahol nem csupán az igényes szakmaiságra van hajlandóság, de minden apróságra is odafigyelnek. Ezért a fent idézett, nem csupán vállalhatatlan, ám bizonyos elmebéli elváltozásokra utaló mondatot kihagyták a tudósításukból. Helyette a következőket tették közkinccsé: „A mai világban késhegyre menő küzdelem zajlik a tudós emberfőkért és már nemcsak nyugaton, de keleten is olyan kutatási feltételeket teremtettek, amelyek mágnesként vonzzák a tehetséges kutatókat.”

A távirati irodánál rájöttek arra, amire már egyre többen az országban: Orbán Viktort meg kell védeni Orbán Viktortól. Merthogy a miniszterelnök már nem mindig ura a gondolatainak.

Az MTI egyébként már 2015-ben is megvédte Orbánt, és úgy kezelte, mint a hülyegyereket, aki nem tudja, hogy mit beszél. Akkor Orbán épp kedvenc témájáról, a gazdasági bevándorlókról beszélt, akiket rendre összekevert a terroristákkal és menekültekkel. Azt mondta akkor a miniszterelnök Debrecenben, hogy a városban lévő menekülttáborra nemhogy költeni nem kell, de be kell zárni. És, tette hozzá, „azt akarjuk, hogy ne jöjjenek többen, és akik itt vannak, menjenek haza.”

Ezt az MTI, „kifelejtette” akkori tudósításából. Nyilván nem akarták, hogy mások is azt gondolják, amit ők: hogy Orbán beszámíthatatlan.

És akkor említsünk meg még egy kínos esetet. „Magyarország zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben” - mondta Orbán Viktor miniszterelnök 2017. júliusában Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel közös budapesti sajtótájékoztatóján, majd hozzátette: „Magyarország bűnt követett el, amikor a második világháborúban nem védte meg zsidó állampolgárait.”

Orbán Viktor második mondata nem szerepelt az MTI tudósításában. A távirati iroda úgy gondolta, nem lenne jó, ha a magyar állampolgárok megtudnák, hogy mit mondott miniszterelnökük az egykori magyar állam felelősségéről. Arról a magyar államról beszélünk, melynek élén az Orbán által kivételes államférfinek nevezett Horthy Miklós kormányzó állt.

A kizárólag az MTI-ből tájékozódó magyar közvélemény tehát nem tudhatta meg, hogy Orbán Viktor elismerte, hogy a vészkorszak idején elpusztított zsidó származású magyarok haláláért nemcsak a németek, de legalább ilyen mértékben a magyar hatóságok is felelősek voltak.

És akkor most itt van a cikkünk elején említett lóvásár. Mondhatnánk, meleg van, felforrnak az agyak, nem csoda, ha Orbán Viktor félrebeszél. Mindent azonban nem lehet a forróságra fogni: Magyarország miniszterelnökének nincs szüksége szélsőséges időjárásra ahhoz, hogy vállalhatatlan mondatokat mondjon. Szélsőséges ő időjárási anomáliák nélkül is.