Nem fizetett az erőmű kínai tulajdonosa, öt tüntető bangladesi munkást lelőttek

HírKlikk 2021. április 18. 20:30 2021. ápr. 18. 20:30

Az Aljazeera értesülései szerint legalább öten meghaltak, és egy tucatnyian megsérültek Bangladesben, amikor a helyi rendőrség tüzet nyitott a tüntetőkre. Az áldozatok egy helyi szénalapú erőmű dolgozói, akik többek között a ki nem fizetett bérük, a túl magas munkaóra és diszkrimináció miatt tüntettek.

Az Aljazeera cikkét szemléző Telex azt írja, hogy Banshkhali településen közel kétezer munkás támadott botokkal és kövekkel a rendőrökre, akik ezután tüzet nyitottak. Mind az öten lőtt sérülésbe haltak bele, a sérültek között pedig vannak rendőrök is.

A Dhaka fővárostól 265 km-re délkeletre található erőmű egy fontos kínai beruházássorozat egy része, amellyel Kína igyekszik szorosabbra fűzni a gazdasági kapcsolatot Bangladessel. Az erőmű évek óta véres zavargások helyszíne, ahol több halálos áldozatot követelő tüntetés is volt már az elmúlt években. Jogi aktivisták szerint az erőmű nem felel meg a környezetvédelmi előírásoknak, és az ott lakók megkérdezése nélkül építették fel.

A Telex emlékeztet arra is, hogy korábban az erőmű megépítését ellenző és támogató helyiek estek egymásnak, amelynek négy halálos áldozata volt. Később egy másik tüntetés során öltek meg egy civilt a helyi rendőrök.