Nem fogjátok ezt megúszni, NER-huszárok!

Ujhelyi István 2022. január 16. 12:50 2022. jan. 16. 12:50

Nagy kár, hogy Gulyás Gergelytől ismét csak szokatlan pökhendiségre és sunyi maszatolásra futotta a legutóbbi Kormányinfón, pedig a minisztert – személyes ismeretségünk okán is – azon kevesek között tartom alapvetően számon, akik a Fideszben legalább igyekeznek korrekt viszonyt ápolni és normális válaszokat adni. Még ha nem is mindig sikerül. 

Az elmúlt időszakban azonban Gulyás is mintha beletokosodott volna ebbe a NER-féle kivagyiságba: a kormánypárti sajtó által felolvasott ellenzékgyalázásra kötelezően felmondandó panelek mellett a miniszteri válaszok csak elenyésző nyomokban tartalmaztak valódi tájékoztatást, kioktatást és maszatolást már annál többet. Több mint egy hónappal ezelőtt, az egyik decemberi Kormányinfón például Gulyás az egyik akkori sajtótájékoztatómra való hivatkozással feltett újságírói kérdésre azt mondta: nem tudja, hogy a magyar kormány delegáltja mikor és hányszor kérte az uniós szakbizottsági ülésen a keleti vakcinával oltott magyarok ügyének rendezését, de meglepné, ha nem tette volna meg ezt számtalan alkalommal, ezért utánanéz. Nos, a Miniszterelnökségen nagy lehet a munkateher így kormányváltás előtt, mert azóta sem sikerült válaszolni erre az egyszerű kérdésre, hiába kérdeztem rá azóta újra, többször is; még egy nyegle viszontválaszra sem futotta a kabinettől egy hónap alatt. Értem én, hogy a kínos és politikai, erkölcsi, sőt, akár büntetőjogi következményekkel járó kérdésekben megpróbálnak inkább sunyin kivárni, hátha elfelejtődik a történet; ez a magatartás azonban nem elég, hogy aljas, de még végtelenül gyáva is. Pedig a kuruc Fidesz-kormány állítólag nem fél senkitől és semmitől – ezek szerint csak a kellemetlen kérdésektől és az elszámoltatástól.

A héten egy újabb kérdésről ígérte meg Gulyás miniszter a Kormányinfón, hogy „nem tudja, majd utánanéz”, azonban ebben az ügyben már nincs nagyon hova hátrálni és sokáig maszatolni: egyszerűen el kell tudni számolni egy közel egymilliárd forintos uniós kerettel, amelyet Magyarország kapott. Az elmúlt napokban több alkalommal is felhívtam arra a figyelmet, hogy – részben az én kezdeményezésemre – tavaly hozzáférhetővé vált egy 100 millió eurós, vissza nem térítendő uniós keret, amelyből Magyarország 900 millió forintnyi támogatást hívhatott le ingyenes vagy csökkentett árú Covid-tesztek biztosítására a lakosságnak. Nem általános tesztelésről volt szó, hanem azon állampolgárok segítéséről (a keleti vakcinával történt oltások miatt nálunk különösen sok érintettről van szó), akik munka, tanulás, ingázás, vagy más kiemelt okból utazni kényszerülnek, az európai Covid-igazolvány biztosításához viszont költséges tesztelési kötelezettségük merül fel a határátlépéskor. Nekik lehetett, illetve kellett volna több százezernyi tesztet biztosítani ebből a keretből, de mivel senki nem hallott ilyen nyilvános kormányzati akcióról, ezért gyanús, hogy ezt a pénzt vagy fel sem használták, vagy lehívták, de valami egészen másra és máshogy költötték el, mint lehetett volna. Ez egyszerre vet fel politikai és akár büntetőjogi felelősséget is. Gulyás azzal a NER-es nyegleséggel igyekezett elütni a Kormányinfón az érdemi válaszadást, hogy 900 millió forint nem is olyan nagy összeg a védekezés teljes költségét nézve (hogy mi van?), egyébként pedig „helyes, hogyha az unió forrást adott és azt helyesen használták fel és nem helyes, ha nem jól”. Ennyi. Nincs itt semmi látnivaló, ’oszt jónapot birkák!  

Írhatnék most udvarias és visszafogott sorokat arról, hogy ennél bizony érdemibb kormányzati tájékoztatásra tartana igényt a nyilvánosság, de inkább leegyszerűsítem a dolgot: nem fogjátok ezt megúszni NER-huszárok! Ki fogjuk préselni az összes elszámolást, az összes szerződést, az összes közérdekű adatot és nem csak ebben az egy ügyben. Darabra végig fogjuk nézni a járványidőszak összes állami beszerzésének dokumentációját és szükség esetén, felelősségre fogjuk vonni annak döntéshozóit, aláíróit, előkészítőit és nyerteseit. Aki sunyin asszisztált ahhoz, hogy fideszes szerencselovagok milliárdokat nyerészkedjenek a negyvenezer magyar életét követelő járványon, annak a legszigorúbb elszámoltatással kell majd szembenéznie. Pont.