Nem hírlapi kacsa: bajok vannak a magyar kacsával Kanadában

HírKlikk 2019. december 12. 08:44 2019. dec. 12. 08:44

A Vancouver közelében lévő Chilliwack város lapja, a The Chilliwack Progress arról közölt terjedelmes cikket, hogy az ottani, és más kanadai kacsatenyésztők „frusztráltak” a Magyarországról Kanadába importált kacsák gyenge minőségétől. Ken Falk farmer szerint, az olcsó magyar kacsát dömpingben ontják Kanadába, és az illetékes  kanadai hatóságok nem védik meg a fogyasztókat, nem ellenőrzik megfelelően a magyar árut, amely a kanadai tenyésztők piacát szűkíti.

A cikk szerint, a magyar kacsákon tolltokok maradnak, ami Kanadában nem fordulhat elő. Ráadásul a helyén van a tüdő és a mirigyek, ami Kanadában tilos. Emellett nem tudni, milyen gyógyszereket használnak a magyarországi tenyésztésben, előfordulhat-e állatkínzás, és a munkajogról csak annyit tudni, hogy a dolgozók mindössze óránként mintegy 3 dollárnak megfelelő összeget keresnek. Ráadásul még a címkén is hibák vannak: az áll ott angolul, hogy „a terméket alaposan fűteni kell fogyasztás előtt”.

Az illetékes kanadai hatóság úgy nyilatkozott, hogy idén január óta az exportőröknek meg kell szerezni a „Biztonságos élelmiszer” címkét, és biztosítani kell a kanadai előírások betartását. Ha problémát észlelnek, tájékoztatják az exportáló országot. A nyilatkozó farmer szerint viszont Kanada elfogadja az EU véleményét, de nincs kellő ellenőrzés. 

Forrás: Hírklikk