Nem javasolták a külső szakértők az orosz vakcina engedélyezését

HírKlikk 2021. január 26. 06:16 2021. jan. 26. 06:16

Múlt kedden volt egy tanácskozás, amin az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által felkért külsős szakértők vettek részt. A téma az orosz Szputnyik V vakcina engedélyeztetése volt. A 444.hu értesülései szerint a szakértők nem javasolták a vakcina engedélyét, mert fontos adatok hiányoztak vagy ellentmondásosak voltak a dokumentumban. Ezek szerintük tisztázásra szorultak volna. 

Annak ellenére, hogy a külsős szakértőknek kifogásaik voltak, másnap az Origón megjelent hírből értesültek arról, hogy a Szputnyik megkapta az engedélyt. Ezután a portál értesülései szerint több tag is úgy döntött, hogy nem vesz részt a jövőben a tanács munkájában. 

A portál megkereste az OGYÉI-t is, de azt írták, hogy a kérdésben megfogalmazott állításokat nem tudják megerősíteni, mert a szakértői bizottságokban folyó munka részleteit a titoktartási előírások miatt nem oszthatják meg. Titoktartási nyilatkozat köti a külsős szakértőket is, még a testület tagjainak a neve sem publikus. 

Az OGYÉI azt is írta, hogy „a Szputnyik V vakcinát jelenleg az NNK szakértői vizsgálják. Az OGYÉI – az NNK szakvéleményének függvényében – támogatja a Szputnyik V vakcina felhasználását”.

Az OGYÉI főigazgatója, Szentiványi Mátyás az engedélyeztetés után azt nyilatkozta a Magyar Hírlapnak, hogy rekordidő alatt, a megszokott 210 nap helyett bő két hónap alatt, megfeszített munkával vizsgálták a Szputnyik V-t. Átnézték a vaskos dossziét, videókonferenciát tartottak, helyszíni szemlén is részt vettek. Azt elismerte, hogy „az úgynevezett fázis-3-as vizsgálatnak hiányzott egy közbülső riportja, de aztán ezt pótolták, illetve minőségi kérdésünk is akadt, amire szintúgy megnyugtató módon feleltek”. 

A 444.hu úgy tudja, hogy a meglévő adatok sem adtak választ a külsős szakértők minden kérdésére. Az OGYÉI másnap kiadta az engedélyt. 

Forrás: 444.hu