Nem kell a vásárhelyi Fidesznek a tiszta közélet

Föld S. Péter 2021. április 23. 18:30 2021. ápr. 23. 18:30

Hódmezővásárhelyen a helyzet fokozódik. A péntek délelőttre összehívott közgyűlés negligálásával a helyi Fidesz megakadályozta, hogy Márki-Zay Péter polgármester beterjessze – ahogy ő fogalmazta -, Magyarország legszigorúbb korrupció-ellenes törvényét. Az ügy előzményeiről a Hírklikk is írt tegnap: a múlt év decemberében Márki-Zay polgármester feleségének sógora elnyert egy hárommillió forintos közbeszerzést, és ez kiverte a biztosítékot a jó erkölcsre oly kényes Fidesz helyi szervezeténél.

Márki-Zay azzal magyarázta a történteket, hogy hiába kérte felesége sógorát, ne induljon a közlekedésfejlesztési pályázaton, Fonay Tibor nem hallgatott rá, és a kérése ellenére benyújtott egy – a többi indulóéhoz képest olcsóbb – ajánlatot és nyert. A helyi Fidesz most azzal vádolja a polgármestert, hogy a rokonát hozta helyzetbe.

Márki-Zay már korábban jelezte, hogy olyan javaslatot terjeszt a közgyűlés elé, amely meggátolná, hogy a jövőben a helyi vezetők rokonai közbeszerzési pályázatokon indulhassanak. Mindez persze nem csak, és nem is elsősorban őt, hanem elődjét, Lázár Jánost is érinti, akinek rokonsága nem egy, hanem több pályázaton is sikerrel indult.

A hódmezővásárhelyi Fidesz tehát nem azt akarja, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő korrupciógyanús ügyek. Számukra ugyanis ennél fontosabb, hogy továbbra is mutogatni lehessen az ő jelöltjük ellenében polgármesterré választott Márki-Zay Péterre. Lehessen őt korrupcióval vádolni, miközben a Fidesz az a párt, amelynek országos és helyi szinteken egyaránt maga felé hajlik a keze, és szinte kizárólag az ő emberei férhetnek hozzá a közös kasszához, ők nyernek a pályázatokon. Hol csak néhány milliót, máskor meg, mint az Orbán-közeli NER-lovagok esetében, milliárdokat.