Nem kell aggódni az antiszemita plakátok miatt, Orbán megvédi a zsidókat

Föld S. Péter 2019. november 26. 07:47 2019. nov. 26. 07:47

Nem kell túltolni az aggódást az antiszemita plakátok miatt, Magyarországon zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben, és a kormány, valamint személy szerint Orbán Viktor, mint mindig, most is megvédik majd a zsidókat.

Igaz, Orbán Viktor most még nem szólalt meg ebben a legújabb ügyben, de korábban, amikor a zsidókat valamilyen verbális vagy fizikai atrocitás érte, mindig ezt mondta a miniszterelnök. Ettől aztán a zsidók közül többen elkezdtek aggódni, mert attól tartottak, hogyha védelemre szorulnak, akkor az azt jelenti, hogy van okuk félni.

Most nem mondott semmit a miniszterelnök, de ez nyilván azért van, mert más, bokros elfoglaltságai miatt még nem tudott időt szakítani a zsidók megnyugtatására. De ez csak idő kérdése, talán már nem is kell sokáig várni. Persze, addig is jó volna tudni, hogy honnan fogja tudni a kormány és személy szerint Orbán Viktor, hogy ki az, akit adott esetben meg kell védeni. Mert megeshet, hogy véletlenül olyasvalakit védenek meg, akiről utóbb kiderül, hogy nem zsidó, ily módon nem is szorult rá a kormány és személy szerint Orbán Viktor védelmére.

Fölösleges pocsékolás az ilyen.

Persze, a miniszterelnöknek nyilván erre is van válasza. (Talán még annál is frappánsabb, hogy Boldog Karácsonyt!) Nem ma kezdte a szakmát Orbán, harminc éve politikus, egész felnőtt életében mást sem csinált, mint politizált, ebből épültek a házai, erre épült az egész egzisztenciája, nehogy már holmi zsidóvédés kifogjon rajta. Ennél nehezebb és összetettebb kérdést is bármikor képes kezelni a miniszterelnök.

Az biztos, hogy mindegyik zsidó mellé nem állíthatnak megvédés céljából rendőrt, vagy, teszem azt, kakastollas csendőrt. Meglehetősen macerás lenne ez a projekt, arról nem is szólva, hogy mindez igen sokba kerülne az adófizetőknek. Egyáltalán nem biztos, hogy az emberek örülnének annak, ha a munkájuk verejtékéből összejött forintokat zsidóvédésre költené a kormány és személy szerint Orbán Viktor. Még talán némi elégedetlenség is következne mindebből, mi több a zsidókkal szembeni ellenérzések is a felszínre kerülhetnének: hogy miközben sokaknak kenyérre is alig futja, akkor a kormány a zsidók megvédésére költi az adófizetők pénzét.

Legjobb persze az lenne, ha a zsidókat egyáltalán nem kellene megvédeni. Vagy, ha már mégis muszáj, akkor nem a kormánynak, és személy szerint Orbán Viktornak. Mert nem biztos, hogy rendelkezésre áll elegendő jó szakember, akik szakmailag és emberileg is alkalmasak arra, hogy megvédjék a zsidó honfitársaikat. Előfordulhat ugyanis, hogy minden jó szándék ellenére, szakszerűtlenül nyúlnak a témához, és nagyobb bajt okoznak, mintha semmit sem tettek volna. Nem csak az orvosok követhetnek el ugyanis műhibákat, hagyhatják benne a konyharuhát a frissen operált betegben, és nemcsak az ügyvédekkel fordulhat elő, hogy felmentés helyett elítélik az ügyfelüket.

A zsidókat is lehet rosszul megvédeni.

Nyilván nem erről, hanem csupán véletlenül jutott az eszünkbe a végére egy irodalmi anekdota. Zelk Zoltán a vészkorszak idején írótársa, Németh László lakásában bujkált, és napközben jobb híján „vendéglátója” műveit olvasgatta. – Tetszenek a könyveim? - kérdezte egyik este Németh. Mire a válasz: - Tudod Laci, ha nem ilyen könyveket írtál volna, akkor most nem kellene bujtatnod engem.