"Nem kell Orbán Viktornak bocsánatot kérnie"

HírKlikk 2019. március 4. 19:05 2019. márc. 4. 19:05

Senkitől nem kell Orbán Viktornak bocsánatot kérnie, sem Junckertől, sem Webertől - derül ki Kocsis Máté atv.hu-nak adott nyilatkozatából. A Fidesz frakcióvezetője nem tart a Fidesz kizárásától, a KDNP frakcióvezetője szerint az egésznek "nagyobb a füstje, mint a lángja".

Már hét országból kilenc tagpárt kezdeményezte az Európai Néppártban a Fidesz kizárását. A miniszterelnök interjúja a Welt am Sonntag-ban segített vagy rontott a helyzeten? - kérdezte az atv.hu Kocsis Mátét, a Fidesz frakcióvezetőjét.

"Ezt azok tudják megítélni, akiknek segített, vagy rontott a helyzetén. Mi az EPP tagjai vagyunk. Azt sosem titkoltuk, hogy vita van az Európai Néppártban a bevándorlás kérdése miatt. Azt is állítjuk, hogy a mi álláspontunk közel van az EPP eredeti célkitűzéseihez, a kereszténydemokrata értékekhez. Állunk az ezzel kapcsolatos viták elé" - mondta Kocsis Máté, aki szerint az Európai Néppártban "sokszor lesz még téma ez az ügy".

A mi politikai közösségünk számára a néppárti tagságnál fontosabb az, hogy megvédjük Európa biztonságát, a keresztény kultúrát és a szokásainkat.

"Ez nem jelenti azt, hogy távozni szeretnénk a Néppártból, sőt, épp az ellenkezőjét jelenti, szeretnénk benn maradni, és megnyerni a Néppárton belül a vitát, ami erről szól. Mert szerintünk az EPP-nek vissza kell térni a kereszténydemokrata gyökerekhez. Nem tartok attól, hogy kizárják a Fideszt"

- mondta a frakcióvezető.

Arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt Manfred Weber bocsánatkérésre szólította fel, Kocsis Máté visszakérdezett: "Kitől?"

A felvetésre, hogy Junckertől, a Néppárttól, vagy Webertől, a fideszes politikus arra emlékeztetett, hogy Jean-Claude Juncker kinevezését a Bizottság elnökének Orbán Viktor eleve nem támogatta, ahogyan David Cameron sem. "Be is jött ez a jóslatunk. Nem is vagyunk elégedettek a teljesítményével" - mondta Kocsis Máté, hozzátéve: a miniszterelnöknél pontosabban nem tud fogalmazni, Juncker úr a múlt, Weber úr a jövő.

"Tehát nem kell a miniszterelnöknek bocsánatot kérni senkitől?"

Nem - válaszolta a Fidesz frakcióvezetője.

 Harrach Péter úgy fogalmazott: "nagyobb a füstje mint a lángja". A kereszténydemokrata politikus úgy gondolja, most is elsimítódnak a konfliktusok, mint eddig mindig, "mert nincs igazi érdek a kizárásra egyik oldalon sem.

A Fidesz érdeke, hogy maradjon, a Néppártnak meg érdeke, hogy ne csökkenjen a létszáma".

Forrás: atv.hu