Nem kellene lenézően beszélni a kelet-európai uniós polgárokról

HírKlikk 2019. június 26. 14:40 2019. jún. 26. 14:40

Veszélyes tévedésnek minősítette a Süddeutsche Zeitung azt a feltételezést, hogy Európa Keletre és Nyugatra oszlik. Mindezt a prágai tüntetések kapcsán szögezte le, azzal, hogy a résztvevők nem csupán Andrej Babis miniszterelnök ellen, hanem egyben Európa mellett tüntettek. Aki a tüntetésről készült, hatalmas jelképes erővel bíró képeket látta, elcsodálkozhatott azon, hogy miért olyan langyos az események európai fogadtatása.

Babistól várható volt, hogy megpróbál átlépni a tiltakozásokon: csodálkozni azon kell, hogy a képek nem keltettek nagyobb hatást Európában. Már önmagában a cseh és európai zászlók alatt tüntetők létszáma is elegendő lenne ahhoz, hogy búcsút vegyünk attól a veszélyes tévedéstől, amely szerint Európában új-régi határ húzódik Kelet és Nyugat között. Ez a tévedés igen makacsul tartja magát, mert nagyon kényelmes. Azon az elképzelésen nyugszik, hogy a problémák fő oka, hogy EU túlságosan gyorsan - vagy egyesek szerint egyáltalán - bővült. Ezen értékelések szerint az alapvető hiba egy nagy félreértés volt, amely abban állt, hogy a volt keleti tömb államai valójában nem is akartak demokráciát és jogállamot, hanem csak nyugati jólétet. Ezt látszik alátámasztani a menekültek befogadásával kapcsolatban látható elutasítás, az autokraták és populisták térnyerése, és az elterjedt korrupció. Mindehhez olyan politológusok építették a tudományos alapokat, mint Ivan Krastev, aki szerint a kelet-európaiaknak elegük van abból, hogy a Nyugatot utánozzák. Ez nem ilyen egyszerű. Most nem csak a negyedmillió cseh tüntetése, Zuzana Čaputová szlovákiai elnökké választása, vagy például az Európa-párti legyen erők egészen jó eredménye mutatta, hogy Európában a nyílt, liberális társadalom hívei és ellenfelei közötti határok Európában nem Kelet és Nyugat között, hanem sokkal bonyolultabb vonalakban húzódnak.

Olaszország is Nyugaton van, Franciaországban még messze nem dőlt el a harc Marine Le Pen és Emmanuel Macron között,és Németországban nagy sikereket arat az AfD, főleg a keleti részen, de legkevésbé sem kizárólag ott.  Mindemellett az európai értékek sem kizárólag nyugatiak, hanem a lengyel Szolidaritás, vagy a cseh Charta 77 értékei is. Prága utcáin az emberek ezért az örökségért is harcolnak. Egyelőre nem úgy fest, mintha egyhamar elérnék céljukat, Babis lemondását, de már az is siker lenne, ha Nyugaton elkezdenének kicsit kevésbé lenézően beszélni a kelet-európai uniós polgárokról, írta a szerző.

Forrás: Hírklikk