Nem kértek Svájcban a Fidesz házmesteréből

Föld S. Péter 2019. március 21. 13:01 2019. márc. 21. 13:01

Szó szerint idéznénk az MTI beszámolóját Kövér László svájci kalandozásáról. A beszámoló első ránézésre korrektnek tűnik, s csak a valódi történések ismerői tudhatják, hogy mi hiányzik belőle.

„Svájc legfőbb államhatalmi szervének, a Szövetségi Gyűlésnek a vezetőivel tárgyalt Bernben Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán - közölte Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-vel. Tájékoztatása szerint a magyar házelnöki látogatással egy időben alakult meg a svájci parlament svájci-magyar baráti tagozata.

A törvényhozás két kamarájának - a 46 tagú Államok Tanácsa és a 200 tagú Nemzeti Tanács - 31 képviselője alkotja a most megalakult baráti tagozatot. Elnökük Andreas Glarner, a Svájci Néppárt képviselője az alakuló ülésen kifejtette, hogy szoros kapcsolatra törekednek az Országgyűlés német-svájci-lichtensteini baráti tagozatával és szorgalmazzák a parlamenti bizottságok rendszeres tapasztalatcseréjét is.

Kövér László megbeszélést folytatott vendéglátójával Maria Garobbi Guscettivel, a Nemzeti Tanács elnökével, Jean-René Fournier-vel, az Államok Tanácsa elnökével és Roberto Balzarettivel, a Szövetségi Külügyminisztérium helyettes vezetőjével.

A tárgyaló felek kiegyensúlyozottnak és kiválónak minősítették a két ország kapcsolatát, és a kölcsönös tisztelet alapján az együttműködés további erősítése mellett álltak ki.

Demokratikus berendezkedésével Svájc nagyon nehezen teljesíthető mércét állít Európa és így Magyarország elé is, amiért mi magyarok tiszteljük a svájci népet - fogalmazott Kövér László hozzátéve: a közös európai múlt és a jövőéért való aggodalmunk mellett, kiváló gazdasági kapcsolatainkon túlmenően országainkat összeköti az az elkötelezettség, amellyel meg kívánjuk őrizni függetlenségünket és nemzeti szuverenitásunkat.”

Érdemeinél jóval hosszabban citáltuk az MTI szövegét, mert kerestük benne azt, amit a mások mellett a Hírklikk is megírt. „… amikor a nemzetgyűlés elnöke, Marina Carobbio Guscetti üdvözölte a magyar delegációt, így az Országgyűlés fideszes elnökét a látogatói karzaton, a szociáldemokrata frakció, valamint a Zöldek gyakorlatilag valamennyi képviselője - a magyar kormány politikája ellen tiltakozásul - kivonult a svájci szövetségi törvényhozás üléséről és nem tapsolták meg Kövért.”

A magyar médiának az a része, amely nem tartozik a kormány alá, és nem is a Fidesz-közeli barátok kezében van, botrányosnak nevezte Kövér Lászlónak a svájci parlamentben tett látogatását. Nyilván nem túloztak: Svájc unalmas ország, olyan hely, ahol gyakorlatilag nem történik semmi különös. Az emberek dolgoznak és megkapják a fizetésüket, elmennek szórakozni, és nem verik meg őket a biztonsági őrök. Ha valaki beteg, meggyógyítják, amin senki nem lepődik meg, mert épp annyi orvos és ápoló van, amennyi szükséges. A parlamentben sem sok érdekesség történik, a házelnök nem azzal foglalkozik, hogy az ellenzéket mocskolja és büntesse nyakra-főre. 

Egy ilyen helyen tényleg botránynak számít, ha egy már csak névleg demokratikus ország parlamentjének elnöke ellátogat az ottani törvényhozásba. Kövér nyilván meg is lepődött, váratlanul érhette a vendégszeretetnek ez a megnyilvánulása. Magában talán már osztott és szorzott is, hogy gyorsan kiszámolja, melyik képviselőnek mekkora összeget von majd le a fizetéséből.

Aztán feltehetőleg rájött, hogy nem a magyar, hanem a svájci parlamentben van. Igyekezett jó képet vágni a dologhoz, elvégre tényleg nem történt semmi rendkívüli.

A magyar házmester látogatása után a kivonult képviselők visszatértek, Svájc visszazökkent a megszokott rendes kerékvágásba, s újból olyan unalmas, ám kellemes és élhető ország lett, mint amilyen Kövér látogatása előtt volt.