Nem lehet tudni, mi alapján listázták Mészáros Lőrincet

Nagy András 2019. március 6. 15:02 2019. márc. 6. 15:02

Felkerült idén a világ leggazdagabb üzletembereit tömörítő több ezres Forbes-listára Mészáros Lőrinc, azonban a beugróként feltüntetett egymilliárd dolláros vagyona legfeljebb durva becslés eredménye lehet, olyan szövevényessé vált az utóbbi években a felcsúti gázszerelő céghálója.

Ahogy a Hírklikk is beszámolt róla, kereken egymilliárd dollárra becsült vagyonával Mészáros Lőrinc is felkerült az amerikai Forbes magazin legfrissebb, a világ legvagyonosabb embereit összegyűjtő listájára. Nem ő az egyetlen magyar: Csányi Sándor a maga 1,1 milliárdjával még Mészároson is túltesz. Igaz, az OTP-vezér vagyona is éppen csak a 2000-be kerüléshez volt elég: Csányi jelenleg az 1941., míg Mészáros „csak” 2057.

De ha már a felcsúti csodaember a nemzetközi Forbes-listán is ott figyel, megkérdeztük Szakonyi Péter újságírót, a legvagyonosabb magyarokat bemutató 100 leggazdagabb című kiadvány szerkesztőjét, mi a véleménye Mészáros Forbes-listás szerepléséről, és általában arról, hogy mit jelent a dollármilliárdosok elitklubjához tartozni.

Szakonyit több szempontból is meglepte a hír. Egyrészt ellentmondást lát abban, hogy míg a januárban közölt magyar Forbes-listán Mészárost tették az első helyre, addig a magazin amerikai kiadása szerint Csányi a leggazdagabb magyar. Ezt az ellentmondást Szakonyi szerint nem magyarázza, hogy általában egész más metódus alapján készül a hazai és a tengerentúli lista, idén ugyanis egyforma módszerrel mérte a vagyonokat a két kiadás.

Más kérdés, hogy a naponta gyarapodó Mészáros-birodalom értékét ma már lényegében lehetetlenség forintra pontosan felbecsülni, annyira szövevényessé vált az elmúlt években. Szakonyi nem is titkolta, hogy ennek a giga-céghálónak a kibogozására ők sem tudnak vállalkozni, csupán a Mészáros-csoport zászlóshajóinak tudnak utánakeresni, a teljes portfólió feltérképezésére az év 365 napja sem lenne elég.

Nem mellékes kérdés az sem, hogy miből is származik ez a bizonyos egymilliárd dollár. Nem véletlenül jegyzi meg a Forbes is, hogy az egykori gázszerelő cége ma már az építési piac jelentős szereplője, elsősorban az állami megrendeléseknek és a különböző uniós közbeszerzéseknek köszönhetően.

Erről Szakonyi sem felejtett el megemlékezni, és a szakújságírót részben ezért is lepte meg, hogy az amerikai Forbes feltette a listájára Mészáros Lőrincet. Ezzel együtt szerinte nem kell túlzottan nagy jelentőséget tulajdonítani ennek, legalábbis azt semmiképpen sem kell gondolni, hogy ez bármilyen konkrét üzleti előnyt jelent majd a nemzetközi piacokon Mészárosnak.

Presztízsértéke persze lehet annak, hogy immár két magyar is van a dollármilliárdosok nemzetközi klubjában, bár a nagy ugrás még Mészáros Lőrinc előtt van, azt a 2057 lépcsőfokot meg kéne másznia a felcsúti vállalkozónak ahhoz, hogy valóban okosabbnak és tehetségesebbnek mondhassa magát a Mark Zukerbergnél - jegyezte meg némi iróniával Szakonyi Péter.