Nem lép fel a rendőrség az SZFE egyetemfoglaló hallgatóival szemben

HírKlikk 2020. október 21. 20:13 2020. okt. 21. 20:13

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerint, az egyetem elfoglalása nem veszélyes a közrendre.

A Magyar Narancs arra kereste a választ, milyen eszközei vannak a rendőrségnek arra, hogy „visszafoglalja” a hallgatóktól a Színház- és Filmművészeti Egyetemet.

Az ORFK azt mondta a lapnak, hogy azért nem lépett fel a hallgatókkal szemben a rendőrség, mert annak törvényi feltételét, a közbiztonság és közrend helyreállítását nem követelte meg a rendőröktől az egyetem elfoglalása.

„Amennyiben a törvényi feltételei fennállnak, a rendőr az intézkedési kötelezettsége alapján, a rendőrségi törvény 13. paragrafusa alapján jár el és hajtja végre az adott körülmények között indokolt rendőri intézkedést” – írták, de mivel nem állnak fenn ennek törvényi feltételei, így nem tesznek semmit.

Az ORFK azt is közölte, hogy oktatási-nevelési intézményekkel kapcsolatban a rendőrségnek nincs törvényi kötelessége az iskolaőrségekkel foglalkozó szabályozáson felül. Így sem a „tanítást megbénító” személyekkel, sem az intézmény elfoglalásával kapcsolatban, nincs szabályozás.

A héten egyébként már hárman is feljelentést tettek, amiért az SZFE hallgatói nem engedték be Szarka Gábor volt ezredest, az illegitimnek tekintett kancellárt az egyetem épületébe. A diákok azzal érveltek, hogy nem sértették senki személyi szabadságát, mert az azt jelenti, hogy valakit gátolnak a mozgásban, nem engedik ki valahonnan vagy bezárják valahova – itt egyik eset sem áll fent.

Forrás: Magyar Narancs