Nem létező röplabda csapatnak épülhet milliárdos csarnok

HírKlikk 2019. július 7. 13:13 2019. júl. 7. 13:13

Egy jogi kiskapu segíti a komoly TAO-pénzeket felemésztő beruházást, amibe a Váci Egyházmegye is beszáll majd.

Kézicsarnok, kosárlabda csarnok, egy időben még jégcsarnok is szerepelt a veresegyházi tervek között korábban. Utóbbi - lehet csak átmenetileg, de - egy ideje lekerült a napirendről, helyette a képviselő testület június 28-i ülésén egy új projektről vitázott az előterjesztés szerint: egy TAO-támogatásból épülő röplabda csarnokról – írja az mfor.hu.

Az akkori pénteki ülés egyetlen napirendi pontjaként úgy szerepelt a "Veresegyházi Katolikus Gimnázium épületegyütteséhez kapcsolódó röplabda-munkacsarnok építésének támogatása", hogy a helyi sportegyesületnek nincs röplabda szakága. Igaz, hasonló hiányosság nem szokott gondot okozni, ezt a kiskaput a vonatkozó jogszabályok is feltétellel bár, de nyitva hagyják. Ez a kiskapu pedig lehetővé teszi, hogy ott is épüljön olyan létesítmény, ahol korábban erre megfelelő hivatásos, vagy amatőr csapat hiányában nem volt szükség.

Mindössze annyi kell, hogy a beruházni kívánó szervezet összeálljon egy olyan egyesülettel, melynek van megfelelő szakága és csapata.

Mint az előterjesztésből kiderült, néhány éve katolikus gimnáziumot építettek a városban, melynek fenntartója a Váci Egyházmegye. „A fejlesztés folytatásaképpen a Veresegyházi Katolikus Gimnázium számára tornacsarnok építése szükséges. A beruházás megvalósítása állami támogatás felhasználása érdekében sportegyesülettel (Gödöllői Röplabda Klub) való együttműködés keretében valósul meg, mint röplabda-munkacsarnok” - áll a hírportál által idézett dokumentumban.

A beruházást önerő és TAO-támogatás segítségével szeretnék megvalósítani, a tervezett költség várhatóan bruttó 1,008 milliárd forint lesz. Ehhez a röplabda klub 706,1 ezer forint TAO-t szeretne lehívni, az egyház 231,7 millióval szállna be, az önkormányzatnak pedig mindössze 70,8 millió forintot kell betennie a közösbe. Ezt a pénzt egyébként az önkormányzat a szükséges telkek megvásárlásához biztosítja az egyházmegye részére, utófinanszírozás formájában. Vagyis az egyházmegye még júliusban lebonyolítja az adás-vételt, ezt követően pedig az önkormányzat 2020. március 31-ig átutalja majd a 70,8 millió forintot. 

Forrás: mfor.hu