Nem nyomoz Orbán ellen drogkereskedelem gyanúja miatt az ügyészség

Föld S. Péter 2020. február 26. 10:53 2020. feb. 26. 10:53

Sőt, fegyverkereskedelem gyanújával sem nyomoznak ellene, valamint lányok futtatása, vagy, teszem azt, kocsmai verekedés miatt sem. Igaz, nem is vádolta ezekkel senki a miniszterelnököt, úgyhogy logikus, ha az ügyészség nem nyomoz ezekben az ügyekben. Érti ezt a kedves olvasó? Mi sem értjük, de szívesen elmagyarázzuk, hogy is van ez.

Horváth Aladár, a Magyarországi Roma Parlament Egyesület nevében feljelentette Orbán Viktort a gyöngyöspatai ítélet kapcsán elmondott beszéde miatt. A 60 gyöngyöspatai roma családnak szegregáció miatt megítélt közel százmillió forintos kártérítés után, a miniszterelnök arról beszélt, hogy ha gyöngyöspatai lenne, ő is felháborodna, amiért egyesek munka nélkül jutnak magas jövedelemhez. Horváth Aladár szerint, ez a kijelentés megalapozza a hivatali visszaélés és a becsületsértés gyanúját, mert az Orbán által elmondottak megfélemlítő erejűek és kisebbségellenes indulatokat szítanak.

A Központi Nyomozó Főügyészség azonban úgy döntött, hogy az ügyet nem hivatali visszaélésként és becsületsértésként vizsgálja, hanem közösség elleni uszításként. Ez pedig, állításuk szerint, nem állja meg a helyét. Utóbbihoz ugyanis az is kell, hogy a szenvedélyek feltüzelése oly mértékű legyen, ami alkalmas a társadalmi rend és a béke megzavarására.

Lefordítanánk magyarra: miután a cigánytelepek ellen nem indultak támadások, és nem ismétlődtek meg a korábbi, cigányemberek meggyilkolásához vezető események, az ügyészség megítélése szerint, Orbán Viktor nem uszított a romák ellen, amikor azt mondta, hogy míg mások sokat keccsölnek, a romák munka nélkül kívánnak jövedelemhez jutni.

Mindezt nem egy kocsmában mondta Orbán Viktor, nem családi körben, vagy baráti társaságban – akkor szimpla bunkóság lenne –, hanem Magyarország miniszterelnökeként. Ami persze felveti a hivatali visszaélés gyanúját, legalábbis abban az esetben, ha az ügyészség ilyen megközelítésben vizsgálta volna Orbán kijelentését.

Az ügyészségnek azonban esze ágában sem volt hivatali visszaélésként foglalkozni az üggyel. Mint ahogyan nem vizsgálták azt sem, hogy felvetődik-e a pedofília, a gyorshajtás, vagy éppen az ittas vezetés gyanúja. Orbán Viktor esetében amúgy egyik gyanú sem lenne megalapozott, mint ahogy – akárhányszor újraolvassuk, vagy nézzük a gyöngyöspatai ítélet kapcsán elmondott beszédé – egyetlen olyan sort sem találunk benne, ami a romák elleni fizikai támadásokra szólította volna fel az embereket.

Az már más kérdés, hogy vannak olyan honfitársaink, akiknek ehhez nincs szükségük a miniszterelnök konkrét biztatására. Nekik bátorításul az is elég, ha az ügyészség hülyének tetteti magát, és megtagadja a nyomozást egy olyan tényállásra hivatkozva, amelynek kinyomozására nem is kérték.