Nem örülnek Kurz távozásának a nemzeti populisták

HírKlikk 2021. december 8. 20:55 2021. dec. 8. 20:55

„Egy tehetséges szemfényvesztő súlyos külpolitikai tévedései” címmel jelent meg a liberális, bécsi Der Standardban Lendvai Pál írása, Sebastian Kurz lemondott osztrák kancellár hihetetlenül gyors felemelkedéséről és bukásáról.

Lendvai kivételes kommunikációs és hálózatépítő tehetségnek látja Kurzot, aki 24 évesen államtitkár, 27 évesen a világ legfiatalabb külügyminisztere, 31 évesen pedig a legfiatalabb miniszterelnök volt. Pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) augusztusi kongresszusán még szentként ünnepelték.

Lendvai idézte a Kurir főszerkesztőjét, aki a Kurzról írt politikai nekrológjában azt fájlalta, hogy távozásával Ausztria újra eltűnik majd a nemzetközi sajtó figyelmének köréből. Mára rég elmúltak azok az idők, amikor a német Bild Zeitung, a bajor CSU sok követőjével együtt lelkesedett az ifjú sztárért. A jelentősebb lapok inkább Cathrin Kahlweit, a Süddeutsche Zeitung bécsi tudósítójának nézetét osztják, aki azt írta: Kurz már korán kiállt Orbán Viktor magyar és Jaroslaw Kaczynski lengyel vezető európai dezintegrációt, a gyengékkel és idegenekkel szembeni társadalmi keménységet elősegítő kurzusa mellett. A Salzburger Nachrichten című tekintélyes osztrák lap szerint Kurz kelet felé tolta Ausztriát, törékennyé vált a megbízható nyugati kötődés. A nemzeti populisták, mint a prágai Andrej Babis, a budapesti Orbán Viktor a ljubljanai Janez Jansa, valamint a bécsi konzervatív Sebastian Kurz jól egymásra talált. Nem tudni, hogy meggyőződésből, vagy taktikából – hogy az Osztrák Szabadságpárttól (FPÖ) szavazatokat hódítson el –, de Kurz gyakran tüntette fel jelentéktelen színben az EU és a tekintélyelvű kormányfők között a jogállamiságról és az emberi jogokról szóló konfliktust.

Az érintett országokban mély csalódást váltottak ki a szorongatott helyzetben lévő demokratikus ellenzékben, és – nem csak ott – rombolták Ausztria hírnevét a Kurzról és Jansáról a közös szlovéniai hegyi túrákon készült fényképek. Miként Orbán dicshimnusza is, ami alig néhány nappal az úgynevezett Ibiza-botrány előtt hangzott el az FPÖ elnökének budapesti látogatásán, és ami szerint az osztrák kormánykoalíció példa Európa számára. És persze Kurz olyan figurákkal szembeni rokonszenv-nyilvánításai sem segítettek, mint Aleksandar Vucic tekintélyelvű szerb elnök, és annak Moszkvához dörgölőzése iránt – írta Lendvai.