Nem politikai döntés a sebességkorlátozás a Lánchídon

Csanádi Dávid 2020. június 26. 15:23 2020. jún. 26. 15:23

Legfeljebb 30 kilométeres sebességgel lehet a jövőben közlekedni a Lánchídon a Fővárosi Önkormányzat határozata szerint. Tüttő Kata főpolgármester-helyettest kérdeztük a döntés okairól.

Mit várnak a sebességkorlátozástól? Mert, hogy hideget-meleget kapnak majd érte, az biztos…

Egy ilyen döntés nem csak úgy megszületik a Városházán, a kommunikációs stábban. Van egy közútkezelő társaság, a Budapesti Közút Zrt., ami a Fővárosi Önkormányzat saját tulajdonú cége. Ennél a cégnél dolgoznak azok a mérnökök és más hozzáértők, akik az út- és a hídfelújításokat, illetve a fenntartást és a karbantartást is kezelik. Ők végzik a Lánchíd napi szemrevételezését és készítenek heti jelentéseket. A legutóbbi ilyenben fogalmazták meg, hogy érdemes bevezetni ezt a sebességkorlátozást azért, hogy óvjuk a Lánchidat.

Pontosan miért?

A kisebb sebesség kisebb dinamikus terhelést jelent a hídnak. Szaknyelven: a dilatációs szerkezeten történő áthaladásból adódó dinamikus terhelést kell csökkenteni. A hidat kezelő mérnök javaslatára így próbáljuk csökkenteni a károsodás mértékét, ezzel lassítani magát a károsodást. Ezt kell tennünk, amíg megkezdődhet a felújítás kivitelezése.

Tehát az öt tonnásnál nagyobb autók és a tűzijáték után, egyelőre harmincnál nagyobb sebesség sem lesz a Lánchídon.

Így van. Ezeket nem mi találjuk ki, hanem a szakemberek, nekünk pedig az a feladatunk, hogy megtegyük, amit csak lehet. Mind az öt tonna feletti gépjárműveket, mind a tűzijátékot tartalmazta több jelentés is, mint károsító tényezőt. Ezért született az a döntés, hogy a tűzijátékba és az augusztus 20-i rendezvényekbe ne vonják be a Lánchidat.