Nem semmi vádak német politikusok ellen: megkenték volna őket?

HírKlikk 2021. április 12. 20:30 2021. ápr. 12. 20:30

Botrányosnak minősítette a német Tagesspiegel, hogy Markus Söder bajorországi miniszterelnök, a CSU elnöke, Jens Spahn szövetségi igazságügyi miniszter és mások feltűnően követelik az orosz Szputnyik V vakcina megvásárlását a németországi oltási problémák enyhítésére, miközben az unió EMA hatósága még nem adta meg az engedélyt rá, és lehet, hogy komoly aggályok miatt soha nem is fogja megadni. A kommentár egyenesen odáig megy, hogy talán Vlagyimir Putyin ügynökeinek sikerült megközelíteni az említett politikusokat.

„Ezek a politikusok arról fantáziálnak, hogy a Szputnyik V megoldás lehet a német problémákra, és már most adópénzeket akarnak költeni rá, noha hetek óta fokozódnak a kételyek, hogy az orosz vakcina megkapja-e valaha az EMA engedélyét. A Szputnyik V körül egyre több a botrány, és az igyekezet, hogy Németországban széppé beszélik, nem csupán gondatlanság, hanem hovatovább politikai botrány” – írta a Tagesspiegel.

A lap szerint egyre csökken az esély az engedélyezési eljárás kedvező kimenetére. Egyebek között fennáll a gyanú, hogy Oroszország a kérdéses iratokat adta-e be egyáltalán az EMA-nak. Az uniós hatóság most azt vizsgálja, hogy a Moszkva által leírt tesztsorozatok megfelelnek-e az EU etikai és tudományos normáinak.

Szlovákia azt mondja, nem az ígért vakcinát kapta, eközben pedig Moszkva halogatja, hogy engedélyezze az EMA szakértőinek látogatását azokban a laboratóriumokban, ahol a közölt adatokat összeállították. Mindenesetre Emer Cooke, az EMA igazgatója jelezte: a Szputnyik V-ből nem lesz egyhamar megváltó.

Minden jel arra mutat, hogy kettős játékot játszik a Szputnyik V-t külföldön forgalmazó Orosz Közvetlen Befektetési Alap (RDIF. Nincs nemzetközileg elfogadott engedélye a vakcinára, és nem is képes arra, hogy maga előállítsa a sok millió adagot, amelyről tárgyalásokat folytat. Tudja azonban, és ki is használja, hogy milyen bajban vannak az európai politikusok, akiknek meg kell magyarázniuk a választóiknak, hogy miért nincs elegendő vakcina. Több céljuk is van az oroszoknak: egyrészt gyártási kapacitásokat keresnek az EU-ban, Olaszországban és Bajorországban. Sejtik, hogy nem lesz meg az EMA-engedély, de ezt a Made in Germany minőségjeggyel akarják kompenzálni. És ha emellett még arra is rá tudnak mutatni, hogy olyan uniós tagállamok, mint Ausztria, Magyarország, Olaszország, Szlovákia vagy Németország sikeresen alkalmazzák a vakcinát, azzal sokat tudnak keresni.

Ám nincs ok reménykedni abban, hogy gyorsan sikerül megoldani a Szputnyik európai tömegtermelését, mert ehhez szakértők szerint minimum négy-hat hónap kell, vagyis legkorábban a nyár után valósulhat meg. A lap szerint Södernek, Spahnnak és a többieknek magyarázatot kell adniuk arra, hogy miért akarnak már most szerződéseket kötni a Szputnyik V szállítására, amikor EMA-engedély nincs, és a jelek szerint német nemzeti engedély sem lesz. Miért kockáztatják a német adófizetők pénzét, és hogyan akarják bebiztosítani a Szputniykkal beoltott németeket a vakcinával való csalások ellen? – tette fel a kérdéseket a kommentár.

Forrás: Hírklikk