Nem sok, de legalább megjött a kormánytámogatás!

HírKlikk 2021. február 24. 17:00 2021. feb. 24. 17:00

A népszerű pesti kávézó, a Jedermann tulajdonosa elmondta, hogy a lezárások alatt 5 millió forintos mínuszt termelt az üzlete, amit hitelből és saját megtakarításukból fedeznek.

„105 nap után megérkezett bértámogatás, a járulékok levonása után fejenként havi 10 416 forintot tesz ki” – tudatta a nyilvánossággal a Ráday utcai Jedermann kávézó a Facebook-oldalán.

A Telex megkereste Boskovics Gábort, a Jedermann üzletvezetőjét, hogy mesélje el, hogyan jött ez ki náluk, és mik a kilátásaik.

A tulajdonos elmondta, hogy 13-an dolgoznak a kávézóban és mindenki be van jelentve, bár alacsony bérre, hiszen a fizetés fele a borravalókból jön össze.

Boskovics novemberben, közvetlenül a kormány bejelentése után igényelte a bértámogatást, ami a bruttó bér 50 százalékát fedezi egészen a legkisebb munkabér 150 százalékáig. A papírok leadása után sokáig nem történt semmi, majd csak januárban jelentkezett az állami szerv adatkiegészítést kérve. Az újabb leadott papírok után Boskovics szerint már 200 iratot adtak le.

A Jedermann a múlt héten értesült arról, hogy megítélték a kávézónak a támogatást, majd február 24-én szerdán megérkezett az összeg. Négy hónapra összesen 2,1 millió forintot kapott a kávézó, amiből azonban lejön a járulékok egy része, mert a dolgozók után fizetendő járulékoknak nem mindegyikét engedték el. Alap esetben a cég 800 ezer forintot fizet a dolgozók járulékai után, a kedvezmény segítségével viszont nagyjából csak 400 ezer forintot kell erre áldozniuk havonta.

Négy hónapra tehát 1,6 millió, a 2,1 milliós állami támogatásból tehát olyan félmillió forint marad. Ezt az összeget Boskovics elosztotta 12 felé, így kaptak a dolgozók fejenként alig több mint 40 ezer forintot a négy hónapra.

Az üzlet egyébként egy alkalmazottat sem bocsátott el, annak ellenére sem, hogy az elmúlt időszakban 5 millió forintnyi mínuszt termelt a cég. A tulajdonos a saját megtakarításából fizette a kiesést, valamint a nyáron – a második hullámra készülve – felvett hitelből finanszírozza a jelenlegi helyzetet.

Boskovics szerint ki fogják bírni májusig, de ehhez kellett az is, hogy a törzsvendégeik pénzgyűjtési akcióba kezdtek nekik, és ebből szép összeg, mostanáig több mint félmillió forint gyűlt össze.