Nem szégyellik magukat, miniszter úr?

HírKlikk 2020. április 15. 12:48 2020. ápr. 15. 12:48

„Mi a bánatnak kellett korlátlan hatalom, ha a bajbajutott emberek tízezrein és százezrein még csak nem is akarnak segíteni? (…) Nem szégyellik magukat, miniszter úr?” – kérdezte Harangozó Tamás, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlésben kedden, Szijjártó Péter külügyminisztert – aki Orbán hiányában, feladatul kapta, hogy ellenzéki kérdésekre válaszoljon.

Harangozó elmondta: a veszélyhelyzet első két-három hete elment a felhatalmazási törvénnyel és a körülötte lévő politikai hisztériával, aztán újabb hetet kellett várni „minden idők legnagyobb gazdasági mentőcsomagjára”, amiről kiderült, hogy csak a munkavállalók egy részén segít, ráadásul a bérüknek legfeljebb az egyharmadát vállalja át az állam.

Lassan egy hónap telt el, de a munka nélkül maradtaknak nem segít a kormány. Közben Orbán gazdasági főtanácsadója, a mentőcsomag egyik kidolgozója, Parragh László, arra a kérdésre, hogy mi lesz a már út szélére került emberekkel, szó szerint azt válaszolta, „Most erre mit mondjak: Annyi ember ment tönkre az elmúlt napokban és most is megy tönkre, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni”.

Szijjártó válaszában méltányosságot kért, szerinte a rövidített munkaidőre adott bértámogatás, a szocho-csökkentés, a kkv-k számára adott 0,1 százalékos forgóeszközhitel, a „külpiaci értékesítés esetén a 360 napos fizetési határidőt áthidaló biztosítási termék, a kereskedelmi bankok által most megkövetelt még nagyobb biztosítéki pool esetére nyújtott garanciatámogatás” azt szolgálják, hogy a magyar vállalkozások versenyképesek tudjanak maradni, megtartsák a munkahelyeket és a válság vége után, újakat tudjanak teremteni.

„Ne haragudjon, nincs méltányosság: teljes felhatalmazásuk van” – mondta erre Harangozó. „Munkahelyeket kéne megmenteniük és a már bajbajutott embereken kéne segíteniük” – folytatta. Kiemelte: míg Szlovákiában, Romániában, Csehországban, Ausztriában a teljes bér 70-80 százalékát átvállalja a kormány, Magyarországon a 35 százalékát sem.

„Tessék 80 százalékra a bértámogatást megadni, tessék megemelni a munkanélküli-ellátást, a családi pótlékot és a nyugdíjakat. Ezeket várják az emberek!” – mondta.

Közben a Parlament olyan törvényekkel foglalkozik – mutatott rá –, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonalat Mészáros Lőrincnek ezermilliárdos hitelből kell megépítenie, földeket juttatnak az oligarchákhoz, ingyenesen osztogatják az állami tulajdont, „mintha nem lenne holnap”.

„Miniszter úr, tessék befejezni a harácsolást. Tessék befejezni az ország széthordását!” – mondta.

Szijjártó viszontválaszában azzal vádolta Harangozót, hogy munkahelyteremtés helyett, segélyezést akar. Azt állította, hogy végig kell olvasni a „román, szlovák, cseh meg nem tudom milyen megoldások” feltételeit, hogy „a végére hány százalékos lesz” – de konkrétumokkal persze nem szolgált.

Forrás: Hírklikk