Nem támogatták, mégis professzor lett Szamóca

Márkus 2016. március 13. 11:03 2016. márc. 13. 11:03

A felsőoktatási akkreditációs bizottság nem támogatta, Balog Zoltán miniszter mégis egyetemi tanárnak javasolta Eperjes Károly színművészt. A nemzet Szamócája innentől jogosult a professzori cím használatára is.

A Magyar Közlöny március 8-i számában jelent meg a hír, hogy a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán adjunktusként tanító Eperjes Károlyt az emberi erőforrások miniszterének javaslatára a köztársasági elnök március 14-étől egyetemi tanárrá nevezte ki. Az egyetem művészeti rektorhelyettese Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, ahol korábban Eperjes Károly helyettesként is dolgozott.

A kinevezés érdekessége, hogy a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság nem támogatta Eperjes Károly egyetemi tanár pályázatát, ám ez az illetékes minisztert semmire sem kötelezi, így azt nem is vette figyelembe.

A bizottság mab.hu internetes oldalán a "Határozatok" címszó alatt hozzáférhetőek az egyetemi pályázatok eredményei. A 2015. évi összesítő táblázatban név szerint szerepelnek azok, akiknek a pályázatát elfogadták, a nem támogatottaknál csak az úgynevezett MAB-kód, a tudományos fokozat, illetve művészeti díj, az intézmény neve, a tudományág és a meghozott kinevezési döntés határozatának száma szerepel. Mivel az E3286 MAB-kódon található nem támogatott pályázó határozatának száma megegyezik a Magyar Közlönyben kihirdetett köztársasági elnöki döntés határozatának számával, így beazonosítható, hogy Áder János a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elutasító javaslata ellenére nevezte ki Eperjes Károlyt professzorrá.