Nem tervez csoportos leépítést az Audi, de egy érdekes adatpár valamit jelezhet

NVZS 2020. augusztus 4. 12:58 2020. aug. 4. 12:58

Mind az Audi Hungaria Zrt, mind pedig az Audi Hungaria Független Szakszervezet cáfolja, hogy tömeges leépítéseket tervezne a győri vállalat. Ugyanakkor nem kaptunk egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy mi a helyzet a kifutó szerződésekkel. A vállalat kommunikációs vezetője úgy fogalmazott: „jelenleg éppen néhány munkaszerződés meghosszabbítását tervezzük”. A szakszervezet közleménye pedig csak a csoportos leépítésre tér ki; s bár próbáltuk tisztázni a szerződésesek helyzetét is, képviselőik nem reagáltak portálunk többszöri megkeresésére.

Arató Gergely országgyűlési képviselő dobta be az Audi-leépítés lehetőségét vasárnapi tájékoztatóján, a következőket mondva: „A győri Audi-gyárból értesüléseink szerint, legalább kétezer embert küldenek el ezekben a napokban és hetekben úgy, hogy nem hosszabbítják meg a szerződésüket. Ezek az elbocsájtások így a hivatalos adatokban ugyan nem számítanak leépítésnek, de az tény, hogy csak ott kétezer munkahellyel kevesebb lesz. A szakszervezetektől azt halljuk, hogy a győri ráadásul nem egyedi eset, az egész országban hasonló módszerekkel, titokban zajlanak a többezres leépítések az iparban”.

Az Audi a törzsgárdatagokra épít

„Szeretném hangsúlyozni, hogy a sajtóban megjelent híreket cáfoljuk, nem tervezünk elbocsátásokat, a vállalat stratégiai célja a határozatlan idejű szerződéssel foglalkoztatott munkatársak munkahelyének hosszú távú megőrzése” – reagált megkeresésünkre Czechmeister Mónika az Audi Hungaria Zrt. kommunikációs vezetője, hangsúlyozva: a vállalat célja továbbra is a törzsgárda munkahelyének hosszú távú megőrzése.

Kifejtette, hogy a vállalatnál – miként más cégeknél is – régóta gyakorlat, hogy a piaci igényektől függő termelés megvalósításához határozott idejű szerződéssel is foglalkoztatnak munkatársakat. Ez náluk nagyságrendileg átlagosan évente néhány száz főt tesz ki. A kifutó szerződéseket a piaci igények függvényében megvizsgálják és igény szerint hosszabbítják meg. „A javuló piaci keresletnek köszönhetően, a motorgyártás területén jelenleg éppen néhány munkaszerződés meghosszabbítását tervezzük” – közölte a kommunikáció-vezető a Hírklikkel, majd felhozta a járműgyártás területére is, ahol „a járvány miatti leállást követően, rövid időn belül három műszakra futtattuk fel a termelést, stabilizálódott a gyártási program és jelenleg is három műszakban folyik az autógyártás”.

(Megjegyezzük, az írásbeli válaszában arra már nem tért ki, hogy mi a helyzet a járműgyártásban az esetleg kifutó, határozott idejű szerződéses foglalkoztatottakkal.)

Az elbocsátásokról elterjedt hírrel szinte teljesen egybeesett az Audi érdekes tartalmú közleménye. A cégközlönyben megjelent dokumentum szerint, az Audi Hungária Zrt. – az egyedüli részvényes, az Audi AG által 2020. május 27-én meghozott határozatával – valamivel több, mint 6 milliárd euró összegű alaptőkéjét a saját tőke más elemének növelése céljából, 6 milliárd euróval leszállította. A tőkeleszállítást követően, a társaság alaptőkéje 201 ezer euró maradt.

Óhatatlanul felmerül a kérdés, vajon nincs-e összefüggés a két hír között. Mindenesetre a kommunikációs vezető kérdésünkre ezt határozottan cáfolta, mondván: „a tőke a tulajdonosok döntése alapján került átstrukturálásra, ez a vállalat operatív működését nem érinti”.

A szakszervezet is a törzsgárdáról beszél

Czechmeister Mónika egyben azt is hangoztatta, hogy a szakszervezet és a vállalat vezetése rendszeresen párbeszédet folytat – aminek kommunikálását az Audi Hungaria Független Szakszervezet is fontosnak tartotta.

Közleményük leszögezi, „Az Audi Hungária Független Szakszervezet a járványhelyzet kialakulása óta rendszeresen egyeztetett, tárgyalt a vállalat vezetésével és mindent megtett annak érdekében, hogy valamennyi munkatársunk foglalkoztatása biztosítva legyen, és ezek az egyeztetések a jövőben is zajlani fognak”.

A szakszervezet arra is kitért, hogy „jelenleg csoportos létszámleépítésről nincsen tudomásunk és nem is állunk tárgyalásban a munkáltatóval, az ezzel ellenkező hírek és újságcikkek nem fedik a valóságot”. A dokumentum szerint, „az Audi Hungaria Zrt. nem tervez elbocsátásokat. A vállalat célja, hogy a javuló trendet mutató termelési mutatószámok mellett a törzsgárda, azaz a határozatlan idejű szerződéssel foglalkoztatott munkatársak munkahelyének megőrzése biztosított legyen”.  

Érdekes adatpárról beszél a Vasas Szakszervezet alelnöke

S hogy miért reppenhetnek fel mégis ilyen hírek? Erre László Zoltán, a Vasas Szakszervezet alelnöke utalt a Magyar Hangnak adott nyilatkozatában. Miközben ő is azt hangsúlyozta, hogy nincs tudomásuk csoportos létszámleépítésről: „nem tett erről bejelentést a vállalat, azaz 30 napon belül biztosan nem lesz ilyesfajta leépítés”, s úgy gondolja egy hónap után sem kell erre számítani. Ám kifejtette, hogy „vannak olyan jelek, amelyek arra utalnak, hogy nem marad meg a vállalatnál a mostani munkavállalói létszám.

Június 15-én ugyanis, amikor a miniszterelnök a gyárban járt, kormánytámogatást ígértek az Audi Hungaria számára. Akkor azt lehetett olvasni, hogy 9000 főre kaphatják ezt a támogatást. Miután tavaly december 31-én 12 800 fős létszámmal dolgozott az autógyár, 2-3 ezer dolgozó sorsával kapcsolatosan bizonytalanság van.”

László Zoltán is kitért a 6 milliárd eurós tőkeátstrukturálásra, mondván: a gondokkal küszködő multiknál (nem csak az Audinál!) már megszülettek a stratégiai döntések a koronavírus-válság miatti piaci változásokra reagálva. Ezek optimalizálásról, racionalizálásról szólnak, magyarul létszámcsökkentések és átszervezések lesznek.