Nem tudjuk vett-e fegyvereket Orbán Viktor

Németh Péter 2019. május 16. 09:25 2019. máj. 16. 09:25

Sok találgatás jelent meg Orbán Viktor amerikai utazása előtt arról, hogy vajon milyen megállapodásokat köthet majd a magyar miniszterelnök Donald Trumppal.

A legerősebben az a verzió tartotta magát, hogy jelentős, többmilliárdos katonai beruházásokról kötnek majd alkut. Emellett, jósolták, szóba kerülhet a magyar fél túlzott orosz-, vagy kínai barátsága, egy-egy olyan figyelmeztető mondat az amerikai elnök részéről, amely a magyarországi demokratikus viszonyok hiátusaira utal. Ehhez képest ma csak annyit tudunk, hogy a hétfői, közel fél órás megbeszélés lényegében Orbán kedvére alakult; Trump dicsérte Orbánt, tiszteletet érdemlőnek nevezte, fontos NATO-partnernek.

A vizit nagyon gyorsan keresztülfutott a hírvilágon, az találkozó konkrétumai sehol sem kerültek elő, miközben a négyszemközti megbeszélésen túl a két delegáció is tárgyalóasztalhoz ült, de arról sem kerültek ki újabb információ. A kormányzat oldaláról hiába szerettünk volna bővebb tartalomhoz jutni, még arra a kérdésre sem kaptunk választ, hogy kik voltak egyáltalán a delegáció tagjai, vagy.

Éppen ezért fordultunk Molnár Zsolt szocialista képviselőhöz, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának tagjához, korábbi elnökéhez, hogy vajon megtörténhet-e az, hogy Orbán Viktor teljes titokban megkötött egy alkut az amerikai elnökkel, és az országgyűlés tudta, vagy annak valamelyik bizottsága tudta nélkül elköltött többmilliárd dollárt.

A politikus elmondta: elvileg elképzelhető, hogy született megállapodás Orbán és Trump között, és az is megeshet, hogy egyelőre nem tudunk róla. A miniszterelnök az adott költségvetési keretek között szabadon köthet egyezségeket, és nincs olyan kötelezettsége, hogy erről beszámoljon az országgyűlés bizottságai előtt. Az nem fordulhat elő, hangsúlyozta Molnár Zsolt, hogy Orbán a kormányt megkerülve hozzon egy ilyen horderejű döntést.

Molnár Zsolt

Bármily jelentős hatalommal is bír a kormányfő, bizonyos szabályokat köteles még ő is betartani. Ami azt jelenti, hogy legalább egy kormányülésnek kellett lennie ahhoz, hogy a fegyvervásárlást jóváhagyja. Azt nem tudjuk, fogalmazott a szocialista politikus, hogy volt-e ilyen titkos kormányülés, akár lehetett is, de erről információ nem jutott el a parlament tagjaihoz. 

Nyilván egy ilyen üzletet nem lehet örökre homályban tartani, ha tehát történt megállapodás a két ország vezetője között, arra előbb-utóbb fény derül. Mindenestre arra nincs jogszabály, hogy a miniszterelnök köteles lenne az országgyűlés elé vinni az tranzakciót, kizárólag a költségvetési törvény köti őt. Ezzel együtt, jelentette ki Molnár Zsolt, ha bármi az üzlet tényleges megkötésére utaló jel mutatkozna, akkor az téma lesz a parlamentben, illetve az illetékes bizottságban is.

Összességében tehát nem tudjuk, hogy milyen csomaggal utazott az Egyesült Államokba Orbán, mit hagyott ott, és mit hozott el. A mai tudásunk szerint ugyanis a találkozó egy üres, tartalmatlan megbeszélés volt, amelyben maga a látogatás, illetve az, hogy Trump fogadta a Orbán Viktort képviselt értéket. A jelek szerint Orbánnak feltétlenül sokat.